Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Biblioteken erbjuder böcker i flera olika former så att alla ska kunna läsa.

Talböcker 

Talböcker, eller Daisy-böcker, är inläsningar för dig som har svårt att läsa tryckta böcker. Talböcker finns att låna på biblioteken som cd-skivor eller om du skaffar alternativt har ett konto på Legimus.se, så kan du själv ladda ner talböckerna i digitalt format. 

Legimus.se är ett digitalt bibliotek med mer än 90 000 titlar. För att få ett konto på legimus.se så måste du ha en läs och skrivsvårighet. Kontakta oss på biblioteket så hjälper vi dig med att ordna ett konto på legimus.se. 

Ljudböcker

Biblioteken erbjuder också ljudböcker. De har ofta lästs in av skådespelare eller författarna själva. Ljudböckerna finns som cd-skivor och mp3-skivor att låna hem. Du kan även låna dem via vår app biblio. Mer information om hur du gör finns på sidan om e-bibliotek.

Storstilsböcker

Har du en synnedsättning men ändå gärna vill läsa böckerna i textform finns böcker med storstil.

Lättlästa böcker

Det finns titlar som bearbetats för att vara lätta att läsa. De kan till exempel passa dig som är läsovan eller dig som håller på att lära dig svenska.

Punktskrift

Biblioteken i Södertälje har en mindre samling punktskriftsböcker för barn på Äppelhyllan. Vi kan beställa hem punktskriftsböcker för både vuxna och barn från MTM på efterfrågan. 

Du som vill läsa punktskriftsböcker kan också bli registrerad som låntagare hos MTM, Myndigheten för tillgängliga medier och låna direkt därifrån. MTM lånar även ut noter i punktskrift.

MTM om att låna punktskrift

Äppelhylla

Alla barn är olika och läser på olika sätt. Därför finns Äppelhyllan. Här hittar du böcker som du kan läsa med ögon, öron eller fingertoppar, till exempel talböcker, teckenspråksböcker och taktila böcker. Här finns även böcker om barn med funktionsnedsättning.Titta efter det röda äpplet när du är på biblioteket. Det är symbolen för Äppelhyllan. Saknar du något så prata med personalen så kan vi köpa eller låna in mer.

Taktila böcker

I en taktil bilderbok kan du både känna på och se bilderna. Bilderna är uppbyggda av olika material som tyg, skinn, plast eller sand. Texten finns både som punktskrift och storstil.

Sök

Språk