Sök

angle-left Vill du bli mer digital?

Vill du bli mer digital?

Den 5-11 oktober är det Digitala veckan. Trots att vi inte har några evenemang på plats på biblioteket vill vi passa på att lyfta en del av de digitala verktyg och tjänster som finns på biblioteken – vi jobbar nämligen med digitala frågor året runt!

 

Digihjälpen

Vi har tagit fram ett informationsmaterial med kort och enkel information för dig som vill lära dig mer om BankID, näthandel, säkerhet på nätet och om olika filformat.

Digihjälpen finns att hämta på biblioteket eller att ladda ned och läsa här på webben. Vad tycker du att nästa Digihjälpen borde handla om? Mejla oss på bibliotek@sodertalje.se
 

Boka handledning

Du som behöver hjälp med något digitalt ärende eller bara vill förbättra dina digitala färdigheter kan ansöka om att boka in handledning hos oss. För att boka handledning fyller du i det här formuläret. Sedan hör vi av oss till dig för att boka in en tid. Handledningstillfällena är 45 minuter, så tänk på att inte boka in för många ärenden vid ett och samma handledningstillfälle.

Vi kan inte hjälpa till med att göra köp online, boka biljetter, utföra bankärenden eller bistå med att fylla i blanketter till olika myndigheter. Men mycket annat kan vi hjälpa till med! Vill du komma igång med att lyssna på ljudböcker eller poddar? Undrar du vad skillnaden egentligen är på Facebook, Instagram och Snapchat? Vill du få tips på hur man kan göra för att avslöja fejkade nyheter och undersöka om en källa är trovärdig eller inte? Ansök gärna om handledning så försöker vi hjälpa dig så gott vi kan.

Oftast bokar vi ett av våra grupprum för handledning men vi kan också försöka boka en större lokal där det är lättare att hålla avstånd.

 

Digiteket

 

Digiteket är en lärplattform som startades i syfte att höja den digitala kompetensen bland bibliotekspersonal. Det bästa är att vem som helst kan bli medlem och att alla kurser på Digiteket är helt gratis! På Digiteket finns det många olika kurser på olika nivåer så det finns något för alla, och du behöver alltså inte jobba på ett bibliotek för att kunna göra alla kurserna.

För att kunna komma igång behöver du först bli medlem på Digiteket. När du är inloggad kan du välja och vraka bland en mängd olika kurser. Här kommer några tips på intressanta kurser:


Hängslen och livrem - grundläggande säkerhet på internet   

Storebror ser dig  - om integritet på internet

Att skriva på Wikipedia

Man kan aldrig vara för säker - att skapa säkra lösenord och minnas dem

Spara tid och leder - kortkommandon till undsättning
 

Datorer och internet

Du som har ett lånekort hos oss har möjlighet att antingen boka en dator i förväg eller komma till biblioteket och logga in på en ledig dator direkt. Om du behöver skriva ut någonting så går det också bra. Vi visar gärna hur du gör för att logga in och hur du hittar till funktionen för att göra utskrifter. Om du har med din egen dator eller bara vill surfa med fin mobiltelefon så har vi ett gratis trådlöst nätverk (Wi-fi) på biblioteket.

För att använda vårt nätverk behöver du inte vara registrerad - det räcker att du befinner dig i lokalen. Varannan vecka byter vi lösenordet som finns uppsatt på flera ställen ute i biblioteket. Fråga gärna personalen om du behöver hjälp.
 

E-böcker, e-ljudböcker och e-film


En bok i digitalt format kan läsas på en dator, på en surfplatta eller direkt i mobilen. Via bibliotekskortet får du tillgång till massor av e-böcker att läsa eller e-ljudböcker att lyssna på. Det finns lite olika sätt att läsa e-böcker och e-ljudböcker. Här kan du läsa mer om hur du gör för att komma igång.

Via Cineasterna kan du även titta på e-filmer. Här läser du mer om hur det går till. Vi har e-filmer för alla åldrar och från världens alla hörn.
 


 

Tips!

Tryck här för att hitta digitala aktiviteter som andra arrangerar under digitala veckan!.