Sök

angle-left Källkritik – vad är det?

Källkritik – vad är det?

Källkritik blir allt mer viktigt i vår tid. Är detta årets nyhet eller försöker vi luras med bilden på Viktoria och Zlatan som det nya kärleksparet?

För att kolla upp om bilden på Viktoria och Zlatan är sann eller inte behöver du göra en källkritisk granskning. Genom att kolla upp och se om det som du har framför dig stämmer eller om det är påhittat. För att göra det kan man använda olika sätt för att kolla om bilden, ljudet eller videon är på riktigt. 
 

Här har vi samlat några frågor som du ska ställa dig: 
1. Vem står bakom informationen du har framför dig, det ska alltid finnas en ansvarig person som står bakom sidan. I det här fallet, kommer sidan från Biblioteken i Södertälje, verkar det troligt att det börjat jobba extra som nöjesreporter?  

2. När är den gjord, är informationen aktuell. Kolla upp när sidan är gjord. Är det ny informaiton eller gammal. 

3. Jämför uppgifterna med andra sidor för att dubbelkolla om informationen stämmer. I detta fall så hittar man inte informationen på någon annan sida är denna, vilket inte bådar gott. 

4. Sist om en sak är för bra för att vara sant är den ofta det. Var försiktig online och fråga alltid en vuxen om du är osäker.
 

Sidor som tar upp frågor om källkritik för barn och unga

På Barnens bibliotek finns intressanta texter och video från Utbildningsradion
https://www.barnensbibliotek.se/Tema/TemaKollak%C3%A4llan/tabid/667/Default.aspx

Internetstiftelsen har också många intressanta texter för unga
https://internetstiftelsen.se/guide/ungas-integritet-pa-natet/kallkritik/

Liksom Statens medieråd
https://statensmedierad.se/larommedier/mikformigdigitalutbildning.1871.html#start


Bilderna på Viktoria och Zlatan är från fria sidor på Wikipedia Commons med beteckningen CC-BY-SA-03. Ett montange gjort av oss på Biblioteken i Södertälje i syfte att upplysa om frågan om källkritik.