
Författaren och filmaren Maja Hagerman och konstnären Katarina Pirak Sikku har sökt igenom arkivet på Statens institut för rasbiologi. De hittar olika spår, drar olika slutsatser och lägger tillsammans ett pussel som ger en komplex bild av synen på Sápmis ursprungsfolk.
Katarina Pirak Sikku är konstnär, bosatt i Jokkmokk. I Jokkmokk har hon sin ateljé där hon under årens lopp har undersökt landskap, gränser och spår. Det hon är mest uppmärksammad för är hennes engagemang i Sveriges rasbiologiska material. Hon har med ett inifrånperspektiv undersökt hur det känns att vara en av de drabbade och undersökta. Hennes projekt började med frågan ”Kan sorg ärvas?”. Det är en fråga som hon fortfarande bär med sig och undersöker. I februari 2023 gav hon ut boken Árbbehárpo - Arvstrådar.
Rasbiologins historia är viktig och den har något att lära oss. Den gör oss påminda om hur lätt det kan gå fel. Det menar Maja Hagerman som har skrivit flera böcker i ämnet, som "Käraste Herman", en biografi om rasbiolog Herman Lundborg som grundade och ledde rasbiologiska institutet i Uppsala och boken "Det rena landet" om Gustaf Retzius och andra svenska rasforskare på 1800-talet. Hon har även gjort dokumentärfilmen "Hur gör man för att rädda ett folk?" där Katarina Pirak Sikku medverkar.
I samarbete med ABF Södertälje-Nykvarn erbjuder biblioteket föredrag med populära och intressanta författare. Våra författarbesök är gratis och har begränsat antal platser. Säkra din plats genom att föranmäla dig stadsbiblioteket@sodertalje.se, 08-523 020 80 eller på plats i Stadsbiblioteket.