Älskade kvinnor
Clara Zetkin är den kända kommunist som i början av 1900-talet föreslog att skapa en internationell kvinnodag för att främja kampen för kvinnors rösträtt och hedra kvinnorörelsen. Den 19:e mars 1911 hölls den för första gången i fyra länder: Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike. Där samlades över en miljon människor för att diskutera och demonstrera. Några dagar senare samma år brann det i en fabrik i New York, där 140 arbetande kvinnor omkom.
Båda dessa händelser skapade en debatt som främjade kvinnors kamp att få mer att säga till om och att låta kvinnor få mer kontroll över sina egna liv. Längre in på 1900-talet började allt fler länder i världen ge kvinnor rätt att rösta. Men vägen till rösträtt har varit lång för många.
I Sverige hade en del kvinnor rösträtt redan under frihetstiden, 1718-1772. Då omfattade rösträtten enbart myndiga kvinnor som tillhörde ett visst socialt skikt och som hade tillräckligt med pengar. Men den rätten togs sedan bort igen och frågan blev inte aktuell igen förrän under sent 1800-tal när Fredrik Theodor Borg lade fram en motion för kvinnors rösträtt i riksdagen. Motionen, som lades fram 1884, blev nedröstad.
Först 1919 röstades ett lagförslag igenom som gjorde att kvinnor fick allmän rösträtt i Sverige. I valet 1921 fick kvinnorna för första gången möjlighet att använda sig av sin nyvunna rösträtt.
Den 8 mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen också i Sverige, för att belysa de fortsatta skillnader som finns för de som identifierar sig som kvinnor. Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen, men även vi har långt kvar innan vi har nått sann jämställdhet. Till exempel har heltidsarbetande kvinnor på den svenska arbetsmarknaden bara 83% av lönen som heltidsarbetande män.
Fira 8 mars med oss och upptäck fler områden där kvinnor fortfarande kämpar för att utjämna skillnader eller upptäck några av de fantastiska kvinnor som skrivit litteratur genom historien. Kanske kan du hitta en ny favorit hos alla briljanta kvinnor av idag som skriver fantastiska böcker.
Vi sänder Live på Facebook ett samtal mellan Agneta Sommansson, från Wendela Hebbes vänner, och Emelie Lindström, bibliotekarie på Södertälje stadsbibliotek den 8 mars kl 14.00. Klicka på den här länken för att komma till evenemanget