Familjehylla

Här har vi samlat böcker för dig som är eller ska bli förälder.

Att vänta barn och bli förälder för första gången är inte helt lätt.

Vad ska man tänka på? Vad är bra att veta i förväg? Hur ska man förbereda sig?

Och när barnet sedan växer och blir äldre kommer det nya frågor, funderingar, situationer i vardagen och potentiella problem…

På Biblioteken i Södertälje har vi på vår Familjehylla samlat böcker för dig som är eller ska bli förälder. Här hittar du t.ex. böcker om att vara gravid, om amning och barnmat, om föräldraskap, barnuppfostran och barns utveckling.

Kort sagt, här kan du hitta nästan allt du behöver veta eller du är nyfiken på.

464003
:Få familjen att funka:2021:Första utgåvan.
Edfelt, David
2021
Dofa
Första utgåvan.
Natur & Kultur
Få familjen att funka är en praktisk handbok som visar hur du som förälder kan underlätta för ditt barn eller din tonåring i vardagen hemma. En viktig nyckel är att hjälpa barnet att förstå vad som ska hända, hur, när, var och varför. Boken visar hur tillvaron kan visualiseras med hjälp av praktiska hjälpmedel såsom veckoscheman, checklistor och tydliga steg-för-steg-instruktioner. Allt för att...
445264
:Bonusföräldrar:2019
Juul, Jesper
2019
Dof
FamilyLab Sverige
420144
:Stora boken om barn och mat:2019
Lamm, Kajsa
2019
Qcab
Bonnier fakta
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm har skrivit en bok med den senaste kunskapen om barn och mat inom en mängd områden som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter m.m. Du får läsa om vad barn mellan 0-5 år kan och borde äta, samt hur deras munmotorik utvecklas under småbarnsåren.
439430
:Barnläkarens guide:2019
Ludvigsson, Jonas
2019
Vh
Volante
Jonas Ludvigsson är en av Sveriges mest erfarna barnläkare. Här delar han med sig av sin stora kunskap om barnmedicin, med tydliga fallbeskrivningar och insikter om både barns och föräldrars behov. Boken riktar sig till föräldrar med barn i alla åldrar, och är ett nödvändigt komplement till både Vårdguidens sakliga information och nätforumens lättgooglade skräckhistorier.
459478
:Leva med barn:2020:Fjortonde upplagan.
Köhler, Marie
2020
Vh
Fjortonde upplagan.
Gothia fortbildning
Klassikern Leva med barn ger grundläggande stöd för föräldrar: barnets omvårdnad, hälsa, sjukdomar, utveckling och samspel i familjen. Beställ boken här.
Klassikern Leva med barn ger grundläggande stöd för föräldrar: barnets omvårdnad, hälsa, sjukdomar, utveckling och samspel i familjen.
416943
:Föräldramagi:2019
Montgomery, Hedvig
2019
Dofa
Harper Life
En av de största missuppfattningar föräldrar har är att barnuppfostran är det du tar till när barnen gör något fel. Psykologen och familjeterapeuten Hedvig Montgomery har mer än 20 års erfarenhet av arbete med barn och familjer. Här delar hon med sig av sina sju steg för att hjälpa föräldrar att hitta en väg mot det alla önskar: barn och vuxna som trivs med sig själva och med varandra.
454967
:Självkänslans tid:2020
Montgomery, Hedvig
2020
Dofa
HarperLife
Under grundskoleåren formar barnet sin personlighet och finner sin plats i ett större sammanhang. Den här boken guidar dig som förälder genom de händelserika åren som präglas av stora känslor. Självkänslans tid är en modern föräldrahandbok som ger både dig och dina barn bättre självkänsla.
421539
:Familjehacks:2019
Byström, Katarina
2019
Dofa
Hoi förlag
Boken handlar inte om barnuppfostran utan peppar och lyfter fram det roliga med att ha barn. Du hittar förslag på hur du kan ta dig an en akut utmaning i familjelivet som monster under sängen eller planering av barnkalas. Vanliga krämpor, syskonkärlek, hur du förbereder familjen på en ny bebis och hur du skapar ett lättstädat och praktiskt hem är bara några av de saker som du kan läsa om.
423619
:Föda utan rädsla:2019:Uppdaterad utgåva.
Heli, Susanna
2019
Vga
Uppdaterad utgåva.
Bonnier fakta
Allt fler kvinnor upplever en stark rädsla inför sin förlossning. Samtidigt är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn. Här har författaren valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden.
455150
:Hjälp ditt barn med självkänslan:2020
Thiringer, Åsa
2020
Dokb
Tukan
Den här boken är full av kunskap och tips på hur man kan hjälpa sitt barn att växa, och ger råd och stöd till hur man som förälder kan utvecklas tillsammans med sitt barn.
411940
:Boken om barn - av pappor:2018:Svensk utg.
Jost, Cyril
2018
Vh
Svensk utg.
Akademius
410566
:Amning i nöd och lust:2018
Dalén, Lin
2018
Vh
Roos böcker
396103
:Vi ska ha barn:2018
Björk, Marie
2018
Dofa
Forum
Författaren vill med denna bok visa att föräldraskapet kan bli något som berikar och stärker föräldrarnas relation. Konkreta tips varvas med analyser och personliga upplevelser. Ett femtiotal föräldrar delar med sig av sina erfarenheter, och visar att det finns många vägar att gå för att uppnå jämställdhet. Boken tar upp det heterosexuella parförhållandet, men har ett medvetet och öppet tilltal och kan därför läsas av alla, oavsett familjekonstellation.
437916
:Prata mat med småbarnsföräldrar:2019:Första upplagan.
Ask, Sara
2019
Qcab
Första upplagan.
Gothia fortbildning
Sara Ask är en av Sveriges främsta barndietister och här besvarar hon de vanligaste frågorna som brukar komma upp i samtalen på BVC samt ger många konkreta råd och tips. En bok som stöd för dig inom BVC när du ska prata mat med småbarnsföräldrar!.
436713
:Livsviktigt:2020
Andersson, Kajjan
2020
Vla
Forum
En handbok i hur man räddar sitt barn från utseendehets och kroppsförakt. Med hjälp av egna erfarenheter från uppväxten praktiserar Kajjan Andersson kroppspositivt föräldraskap. Ett tjockt barn blev en ätstörd ungdom som efter många år av ätstörningar, självskadebeteende och kroppshat landade i en kroppsaktivists accepterande kropp. I dag är Kajjan Andersson vuxen. Men vad var det som gick fel där på vägen? Och vilka är de livsviktiga frågor vi måste prata om för att våra barn ska slippa möta samma kroppsförakt som så många av oss gjorde? Kajjan Andersson tar oss med på turerna mellan skolsköterskans undersökningsrum, familjens matbord och barnets ensamma stunder framför spegeln.
443300
:Hur man talar så att barn lyssnar & lyssnar så att barn talar:2019
Faber, Adele
2019
Dofa
Akademius förlag
452660
:Hela havet stormar:2020:Första utgåvan.
Winbladh, Tova
2020
Dofa
Första utgåvan.
Natur & Kultur
I Hela havet stormar möter läsaren en rad olika småbarnsfamiljer som fastnar i vanliga konflikter, som syskonbråk, tjafs, tjat, sammanbrott vid hämtning och lämning på förskolan och att inte vilja äta eller klä på sig. Bara att komma iväg hemifrån kan kännas som ett dagsverke för en sliten förälder.
452735
:Leva med fler barn:2020:Första upplagan.
Köhler, Marie
2020
Vh
Första upplagan.
Gothia fortbildning
Den klassiska boken Leva med barn har fått ett syskon! Nu finns boken Leva med fler barn. Boken är tänkt som ett stöd när familjen växer och frågeställningarna förändras.
452788
:Hur tänker mitt barn?:2020
Carey, Tanith
2020
Dofa
Tukan förlag
Boken tar upp över 100 olika vardagssituationer och förklarar hur man ska tolka barnets beteende, förstå psykologin bakom det och hur man hanterar situationen på ett bra sätt. Här beskrivs också de olika milstolpar ett barn passerar mellan två och sju års ålder samt hur man handskas med bland annat vredesutbrott, syskonrivalitet, sömnproblem och säkerhet på nätet.
434559
:Vad alla föräldrar borde få veta:2019:Första utgåvan.
Lönn Rhodin, Kajsa
2019
Dofa
Första utgåvan.
Natur & Kultur
419787
:Vänta barn:2019:13. uppl.
Fjellvang, Hanne
2019
Vga
13. uppl.
Gothia fortbildning