HBTQIA+

HBTQIA+ är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot rådande normer kring kön, sexualitet och relationer. Vi reder ut några av begreppen och tipsar om läsning för att fördjupa din kunskap.

H = Homosexuell
En person som kan bli kär i och/eller attraherad av någon av samma kön

B = Bisexuell
En person som kan bli kär i eller attraherad av någon oavsett deras kön

T = Trans
Ett paraplybegrepp för personer som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön de blivit tilldelade vid födseln. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.
Ordet trans är latin för ”överskridande” och du kan vara transperson på många olika sätt. Begreppet ”ickebinär” används ibland som ett paraplybegrepp för personer som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man.

Q = Queer
Begreppet queer grundar sig i kritik mot idéer om normalitet. Det ifrågasätter dominerande idéer om hur människor ska leva i relationer, hur vi ska bilda familj, hur vi ska uttrycka kön osv.
En del använder queer som en identitet för att beskriva sin sexualitet eller könsidentitet. Samtidigt kan queer som identitet innebära en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning.

I = Intersex
Intersex är erfarenheten att ens medfödda kropp bryter mot normer kring kön. Att vara intersexperson är inte detsamma som att vara transperson. Det går att vara intersex och man, kvinna eller ickebinär. Intersex säger inte någonting om en persons sexuella läggning.

A = Asexuell
En person som upplever lite till inget intresse för sex.
Asexuell kan också användas som ett paraplybegrepp och då inbegripa exempel som ”demisexuell” – att bara känna sexuell attraktion till en annan person efter att ett djupt emotionellt band har uppstått.

+
Plus:et står för alla andra identiteter och läggningar som bryter mot rådande normer kring sexualitet, kön och relationer. Exempelvis pansexuell, genderqueer, intergender, aromantisk, genderfluid, panromantisk m.fl.

Det är upp till var och en att själva bestämma villkoren för hur de praktiserar sin egen läggning och de vet helt enkelt bäst själva vad och hur de definierar sig. Även om de fortfarande håller på att upptäcka och utveckla sin egen identitet. Var försiktig med att sätta beskrivande ord på andra innan de själva bestämt hur de ser sig, och var medveten om att en persons tolkning av en läggning kan se helt annorlunda ut jämfört med någon annans.

 

Du kan fördjupa din läsning med våra boktips eller via RFSL:s hemsida och via hemsidan för RFSL:s ungdom

454926
:Fri himmel:2020
Lind, Noah
2020
Vna
Joelsgården förlag
Fri himmel: "Det började med att jag lyssnade på hennes tårar och snart hade hon nästlat sig in i mitt liv I början var hon kärleksfull, men när jag var fast fick jag veta hur värdelös jag var.. Hon tog över mitt liv. En efter en jagades mina vänner och min familj bort. Till slut fick jag hjälp att fly till ett skyddat boende ..." Det här är en utlämnande , stark och naken självbiografi om hur det är att leva med en person som vill ha total kontroll; en sann berättelse om att under lång tid leva med psykisk och fysisk misshandel i ett lesbiskt förhållande. Författaren Noah berättar om hur våldet sakta knäckte henne. Boken vänder sig till anhöriga, vänner och andra drabbade, men även till alla som arbetar med våldsutsatta personer, i hopp om att den öppnar ögonen på dem som inte ser eller vill se våldets sanna natur. Kanske blir den blir ett startskottet för den som behöver fly och ett rött stoppljus för den som är på väg in i en relation trots att magkänslan säger nej. Detta betydelsefulla dokument ger röst åt alla som lever eller har levt i regnbågsförhållanden med våldsinslag. Våld är alltid våld, oavsett identitet. Det är en viktig bok för alla, våldsutsatta eller inte. Alla namn är fingerade, namn på orter och städer är utbytta och författaren skriver under pseudonym.
445280
:Vi är Orlando:2020:Första utgåvan.
Hilton, Johan
2020
Kqa
Första utgåvan.
Natur & Kultur
460296
:En port till havet:2020
Alesmael, Khaled
2020
Ohjh
Leopard förlag
460126
:Jag, Caroline:2020
Farberger, Caroline
2020
Lz Farberger, Caroline
Mondial
Caroline Farbergers berättelse handlar om att riskera allt för att få leva som den man är -- hur högt priset kan vara och varför det ändå är värt det. På andra sidan fann Caroline en djupare förståelse både för sig själv och för de maktstrukturer som formar våra liv och vårt näringsliv.
441221
:Min pappa Ann-Christine:2020
Roxberg, Ester
2020
Gcz Roxberg, Ester
Månpocket
År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. Detta är dottern Esters berättelse om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine. Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Ester Roxberg skriver om att förlora en förälder, som ändå finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, som ingen vet hur det ska bli. "Hej, jag skulle vilja boka kyrka till vår sons dop. - Ja, det ska vi ordna. - Men min pappa är präst och vi vill att han döper. - Ja, helt okej, vad heter han? - Ann-Christine Roxberg. - Jaså, jag tyckte du sa din pappa. - Ja. - ... Jaha.".
440142
:Pride:2019
Todd, Matthew
2019
Ohjh
André Deutsch
To honor the 50th anniversary of the Stonewall riots, Pride celebrates the beginning of gay activism . . . and beyond. In June 1969, police raided the Stonewall Inn, a gay bar in New York City. Pride charts that historic event, the rioting that followed, the radicalization and organization of the LGBTQ+ community worldwide, and the activism that has taken place in the 50 years since. It documents the milestones in the fight for equality between genders and sexualities, from early victories, to the gradual acceptance of LGBTQ+ people, to the passing of legislation barring discrimination. Rare images, documents, interviews, and essays from notable figures--including Peter Tatchell, the Scissor Sisters' Jake Shears, Asifa Lahore, Maureen Duffy, and Lady Phyll--provide a comprehensive account of the sacrifices and passion of this mass movement, the ongoing challenges facing the gay community, and the victories that have been won.
419726
:Fundamentalisterna:2019:Första utgåvan.
Hamrud, Annika
2019
Ohjh
Första utgåvan.
Natur & Kultur
408879
:HBTQ spelar roll:2018
Rosenberg, Tiina
2018
Ohjh
Leopard
Den svenska välfärdsstaten är utgångspunkten när professor Tiina Rosenberg diskuterar HBTQ-frågor på scen och utanför. Hon skriver om hur den moderna scenkonsten i Sverige ifrågasatt heteronormen. Det är på samma gång en folkhemsberättelse och en queerradikal historia. Koreografer, dramatiker och artister som under de senaste 30 åren alla haft en avgörande roll för den allt öppnare representation som karaktäriserar debatten idag presenteras.
414691
:Kom ut, kom in:2018:1. ed.
Esteche, Andrés
2018
Ohd
1. ed.
Tallberg
407171
:Den kvinnliga tvåsamhetens frirum:2018:1. uppl.
2018
Ohja
1. uppl.
Appell
392215
:Mästerregissören:2017
Rosenberg, Tiina
2017
Ikz Josephson, Ludvig
Atlantis
Teaterregissören Ludvig Josephson föddes in i den kända judiska kultursläkten Josephson i Stockholm men han drogs till Europa där han kunde finna frihet i den urbana och queera kultur som kontinenten erbjöd. Hans stora dröm var att föra Sverige närmare Europa och världen, och att förvandla den svenska scenkonsten till något mer storslaget och konstnärligt.
379259
:Homonationalism:2017
Sörberg, Anna-Maria
2017
Ohjh
Leopard
Allt fler högerpopulistiska partier i Europa börjar framhålla queerrättigheter för att positionera sig gentemot "de andra" - migranter, flyktingar och muslimska grupper. Journalisten och författaren Anna-Maria Sörberg reser runt i Holland, Ryssland, Israel och Frankrike för att intervjua queeraktivister, nationalistiska bögar och forskare inom det akademiska fältet Homonationalism. Hon visar hur gayfrågan hamnat i centrum för ett geopolitiskt spel.
383752
:Ett magiskt rum:2017
Svensson, Ingrid
2017
Gj
Ellerström
357032
:Ett transfeministiskt manifest:2016
Ramnehill, Maria
2016
Ohjh
Atlas
366714
:Argonauterna:2016
Nelson, Maggie
2016
Oac
Modernista
Maggie Nelson låter sin egen personliga historia framträda i dialoger med de etablerade teorierna i ämnen som kärlek, begär, identitet, kön, sexualitet, äktenskap och barnuppfostran på ett sätt som synliggör gränserna för vad kärlek i dag är eller tillåts vara. I centrum för berättelsen finns hennes relation till konstnären Harry Dodge, som är intergender och påbörjar testosteroninjektioner. I samband med det genomgår berättaren en graviditet.
360748
:Vad är queer?:2016:2. utg.
Ambjörnsson, Fanny
2016
Ohjh
2. utg.
NoK
Här beskrivs begreppet queer och dess historiska utveckling. Centralt är kopplingen mellan kropp, genus och begär. Vad är det som styr vad som anses normalt? Vad händer med den som inte lever enligt de normerande kraven?
335787
:Undantagsmänniskor:2015:2. uppl.
Norrhem, Svante
2015
Ohjh
2. uppl.
Studentlitteratur
Ett översiktsverk där författarna går igenom den svenska HBT-historien fram till idag med början i forntiden. Boken är tänkt för elever på högstadiet och gymnasiet, men riktar sig också till den allmänt intresserade.
294789
:Liten handbok i konsten att bli lesbisk:2014
Lodalen, Mian
2014
Ohjh
Leopard
Författarna resonerar kring fördelarna med ett nytt liv som lesbisk. Här nämns sådant som skjuts i karriären, mer pengar i plånboken, bättre sexliv och hälsa. Intervjuer med bl.a. Maria Sveland, Nour El Refai, Tiina Rosenberg, Kakan Hermansson och Annika Norlin.
272228
:Männen med rosa triangel:2013:[Ny utg.]
Heger, Heinz
2013
Kfa
[Ny utg.]
Atlas
323295
:Queering Sápmi:2013
Bergman, Elfrida
2013
Ohjh
Qub
277999
:An ordinary boy:2013
Gorga, Ciprian
2013
,
Ohjh
Felag

453670
:Real life:2020
Taylor, Brandon
2020
He
"A novel of rare emotional power that excavates the social intricacies of a late-summer weekend -- and a lifetime of buried pain. Almost everything about Wallace, an introverted African-American transplant from Alabama, is at odds with the lakeside Midwestern university town where he is working toward a biochem degree. For reasons of self-preservation, Wallace has enforced a wary distance even within his own circle of friends -- some dating each other, some dating women, some feigning straightness. But a series of confrontations with colleagues, and an unexpected encounter with a young straight man, conspire to fracture his defenses, while revealing hidden currents of resentment and desire that threaten the equilibrium of their community"--
458616
:Boyfriend material:2020
Hall, Alexis
2020
He
Sourcebooks Casablanca
452438
:Love and other thought experiments:2020:Paperback edition.
Ward, Sophie
2020
He
Paperback edition.
Corsair
452102
:Jag lever och du hör mig inte:2020
Arsand, Daniel
2020
Hce
Grate
När Klaus stiger av tåget i Leipzig en novemberdag 1945, är det en stad i spillror han återser. Den 23-årige tysken är själv en spillra efter fyra år i koncentrationslägret Buchenwald, för att han är homosexuell. Klaus får arbete på ett herrskrädderi. Där möter han René, en fransman som blir hans vän. De bestämmer sig för att fly landet och tillsammans tar de sig till fots över till Frankrike, där Klaus kommer att leva i exil i ett halvsekel.
451679
:Edith och Julian:2020
Dolan, Naoise
2020
Hce
W&W
456863
:Allt som en gång var:2020
Mac Donald, Sanna
2020
Hc
Bäckelin
451691
:Lisa och Lilly:2020
Lodalen, Mian
2020
Hc
Romanus & Selling
448411
:Rött, vitt & kungligt blått:2020
McQuiston, Casey
2020
Hce
Lavender Lit
Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president. Bråk med hans ärkefiende, prins Henry av Wales hamnar på hela världens löpsedlar. De måste ofrivilligt låtsas vara vänner tills stormen har blåst över. Ju mer Alex lär känna Henry, desto mer ser han vad som döljer sig under hans drömprinsyta. Snart är de vänner på riktigt, men vänskapen djupnar till något mer. Något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald som president./Btj.
448988
:You exist too much:2020
Arafat, Zaina
2020
He
418682
:Chelsea girls:2019
Myles, Eileen
2019
Hce
Modernista
En oförställd, opolerad text genom vilken författaren filtrerar minnena av en katolsk uppfostran på sextiotalet med en alkoholiserad far, en labil ungdomstid och en tumultartad kamp för överlevnad som poet och som öppet lesbisk i sjuttio- och åttiotalens New York. Chelsea Girls är en rapport från en författares läroår, lika aktuell i dag som när den skrevs. Om en ung konstnär som frigör sig från rigida kulturidentiteters fängelse.
424833
:På djupet:2019
Davies, Kate
2019
Hce
Norstedt
Julia kastar sig huvudstupa in i Londons hbtq-värld och det dröjer inte länge innan hon blir stormigt förälskad i en kvinna, Sam. Sexlivet är hett, intensivt och passionerat, och de kan inte få nog av varandra. När Julias bästa vän Alice påpekar att Julia hela tiden viker sig för Sams vilja blir hon upprörd. För första gången i sitt liv är Julia förälskad. Vad spelar det då för roll om hon tvingas utmana sina egna gränser gång på gång?.
427703
:Hennes ord:2019
Folkesson, Tove
2019
Hc
Bonnier
Mormodern håller på att dö samtidigt som berättaren Tove och hennes fru kommer fram i kön på Reproduktionsmedicinska. De stiger på en klinisk värld av donatorregister, frysåterföringar och kuratorsamtal. Boken handlar om att längta efter barn, men också om att förlora den sköra drömmen i ett brutalt möte med verkligheten. Det är en berättelse om en gren som håller på att knäckas, en kärlek som måste tas tillvara.
420157
:Den som lever stilla:2019
Skov, Leonora Christina
2019
Hce
Polaris
408801
:Selamlik:2018
Alesmael, Khaled
2018
Hce
Leopard
I Sibkiparken i Damaskus kommer homosexuella män för att träffas. Det är här 21-åriga Furat får höra talas om Hammamer; stadens dolda fristäder för bögar. I dessa offentliga badhus möts nakna män. 28-åriga Furat vaknar på asylboendet i småländska Åseda i panik. I drömmen var hans händer bakbundna. Han visste vad som hände med bögar som tillfångatagits av Daesh. Han låser in sig på toaletten och börjar skriva för första gången på flera månader.
394330
:Hjärtats osynliga raseri:2018
Boyne, John
2018
Hce
Irland 1945. Sextonåriga och gravida Catherine slängs ut från mässan, förskjuts av familjen och får på egen hand åka till Dublin för att försörja sig. Catherine föder sonen Cyril och romanen är hans berättelse om de kylslagna men inte ovänliga adoptivföräldrarna, den ikoniska författaren Maude Avery och den förmögne bankmannen Charles, internatskolan, passionerna, flykten från äktenskapet, 1980-talets New York, Amsterdam och i bakgrunden Irland och Dublin.
402785
:Vajlett och Rut:2018
Alfredsson, Karin
2018
Hc
Bokfabriken
En roman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Trots att folk skvallrar om henne står hon på sig. Det skvallras även om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt. Och mellan Vajlett och Rut växer känslorna sig allt starkare.
401676
:De dubbelt så bra:2018
Ohlsson, Bengt
2018
Hc
Bonnier
Tidigt 1900-tal. Två ynglingar växer upp på olika håll i Sverige. Arvid söker sig norrut med sin pappa för att arbeta i skogen. Ragnar drömmer om en karriär i det militära, och när finska inbördeskriget bryter ut rymmer han hemifrån och ansluter sig till den Svenska Brigaden för att besegra "de röda". Någonstans på vägen flätas deras öden samman. Berättelsen slutar i Ådalen, och skildrar ett stycke svensk historia från ett nytt perspektiv.
403383
:Rosenregimen:2018
Bengtsson, Elin
2018
Hc
NoK
Niko kommer från den rökiga våren, en plats på landsbygden som få vet namnet på. Hon är en kråka som vill allt, som inte vill kompromissa. I universitetsstaden dit hon flyttat möter hon Emmy. "Så det är en flicka", säger hennes mamma i telefonen. "Inte precis en flicka. En butch." "En buss?" Ja, de träffas på en buss, och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och närheten till Emmy öppnar Nikos värld, men det är någonting annat som stängs.
401291
:Plåtmannen:2018
Winman, Sarah
2018
Hce
Bäckelin
395495
:Det som tillhör dig:2018
Greenwell, Garth
2018
Hce
Norstedt
En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias kulturhus, den karismatiske mannen Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.
410507
:Call me by your name:2018
Aciman, André
2018
Hce
Bromberg
Under en sommar på den italienska rivieran blomstrar en romans mellan sjuttonåriga Elio och hans fars gäststudent Oliver. Besatthet och rädsla, fascination och lust hotar att överväldiga älskarna som först inte tycker om varandra. Under de sex veckor som Oliver befinner sig i familjens hus växer en djup kärlek fram som kommer att påverka de båda för alltid. De upptäcker båda en sak som de är rädda för att aldrig hitta igen: total intimitet.

421406
:Triangel:2019
Stone, Nic
2019
uHce
Lavender Lit
Coop och Jupiter har varit bästa vänner så länge de kan minnas. De gör det mesta tillsammans, och brukar till och med dela säng. Inga konstigheter dock, Jupiter är gay och Coop är helt okej med det. Inte. Han har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet. Då kommer plötsligt Rae in i bilden. Det hela resulterar i överraskande känslor, en kyss som hotar att förstöra allt, en plan som går åt skogen och total förvirring.
422706
:Jag kan nästan känna solen:2019
Hyltmark, Ebba
2019
uHc
Bromberg
Det finns de som är lagom, och det finns de som är för mycket. Fast på ett bra sätt. Det är tanken som drabbar Siri första gången hon ser Vega. Vega med hår som eld och ögon som is och ett sätt som både förför och förvirrar en helt lagom 15-årig tjej som Siri. Vega är som pistolskott, som något Siri inte visste att hon saknade i sitt liv, men hur hanterar man egentligen pistolskott utan att bli skadad eller oavsiktligt skada någon annan?.
422905
:Rami och Jonatan:2019
Berggren, Mats
2019
uHc
Opal
Första gången Jonatan och Rami möter varandras blickar är på fotbollsplanen, efter att Jonatans lag har förlorat matchen. En bok om den första kärleken, om andras åsikter och att våga vara den man är. En bok om den första kärleken, om andras åsikter och att våga vara den man är.
426577
:Hästpojkarna:2019
Ehn, Johan
2019
uHc
Gilla böcker
449221
:Cemetery boys:2020
Thomas, Aiden
2020
uHe
Swoon Reads
437595
:Allt jag vet om kärlek:2020
Timgren, Katja
2020
uHc
Gilla böcker
440472
:Ganska nära sanningen:2020
Ahlund, Anna
2020
uHc
R&S
Nico har bytt namn och stad och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax i Uppsala, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar saker och är den där sortens person som folk dras till. Men att ändra sig är tyvärr inte riktigt så enkelt som hen trott./Btj.
448714
:Helt ärligt:2020
Garrett, Camryn
2020
uHce
Gilla böcker
414395
:Eli hjärta Amy låter som en sång:2019:1. uppl.
Nilsson, Johanna
2019
uHc/DR
1. uppl.
NyponElibdistributör
Andra boken om Amy och Eli. Amy har rusat in i Elis liv och förändrat det för alltid.Från att ha varit ensam, rädd och olycklig har Eli plötsligt fått en bästa vän. Amy drar med sig Eli ut i världen på fester och äventyr, men de ses också hemma hos Amy och skriver och spelar musik. Men deras drömmar ser så olika ut. Amy vill att de ska spela för hela världen, medan Eli inte kan tänka sig något värre än att stå på en scen.
425578
:Under ditt finger:2019
Aamand, Kristina
2019
uHce
NoK
459066
:Here the whole time:2020
Martins, Vitor
2020
uHe
Push
453581
:When we were magic:2020
Gailey, Sarah
2020
uHe
Kill the Boy Band meets The Craft in this sly, witchy, dark comedy about four teens whose magic goes wildly awry in this irreverent debut from author to watch (Chuck Wendig) Sarah Gailey. Keeping your magic a secret is hard. Being in love with your best friend is harder. Alexis has always been able to rely on two things: her best friends, and the magic powers they all share. Their secret is what brought them together, and their love for each other is unshakeable--even when that love is complicated. Complicated by problems like jealousy, or insecurity, or lust. Or love. That unshakeable, complicated love is one of the only things that doesn't change on prom night. When accidental magic goes sideways and a boy winds up dead, Alexis and her friends come together to try to right a terrible wrong. Their first attempt fails--and their second attempt fails even harder. Left with the remains of their failed spells and more consequences than anyone could have predicted, each of them must find a way to live with their part of the story.
451218
:På andra sidan bron:2020
Jedvik, Hanna
2020
uHc
R&S
Joppe ligger på sjukhus efter att ha försökt hoppa från Älvsborgsbron. Och trots att det är Alma som ringt ambulansen som räddat hans liv, kan hon inte sluta gräma sig. Hur kan hon inte ha förstått att hennes bästa vän mått så dåligt? Men i de svartaste djup finns också ljusglimtar. Främlingen Jim som bjuder på kaffe, klasskompisen Siri som säger som det är, och skrivandet, som hjälper Alma att bättre förstå sig själv./Btj.
456628
:Felix ever after:2020
Callender, Kacen
2020
uHe
BalzerBray
445129
:Om det regnar i Ahvaz:2020
Shams, Nioosha
2020
uHc
Bonnier Carlsen
Ava går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande far, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt./Btj.
454849
:Jag händer jämt:2020
Rävås, Emma
2020
uHc
R&S
När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Hedvig är rolig, snygg och bekräftar Andrea på alla vis. Med Hedvig är det lätt att skolka från skolan för en pizzadag i sängen, att inte höra av sig till sin bästa vän och supa sig redlös. Andrea och Hedvig är för alltid. Det gäller bara att hålla Hedvig på gott humör och parera allt som kan trigga hennes misstänksamhet./Btj.
458489
:Ospårat:2020
Mac Donald, Sanna
2020
uHc
Tallberg
443193
:En stark nolla:2020
Lövestam, Sara
2020
uHc
Lilla Piratförlaget
Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig lånar han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter. Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?/Btj.
446425
:Only Mostly Devastated:2020
Gonzales, Sophie
2020
uHe
Wednesday Books
445654
:Allt du gav mig var minnen:2019
Silvera, Adam
2019
uHce
Lavender lit
När Griffins första kärlek och ex-pojkvän Theo dör i en drunkningsolycka är det som om hela världen imploderar. Trots att Theo flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson hade Griffin aldrig tvivlat på att det skulle bli de två igen. Griffin förlorar sig själv i tvångstankar och destruktiva handlingar. För att ta sig upp över ytan igen måste han först konfrontera sina minnen, och lägga varenda hjärtskärande bit av pusslet som utgör hans liv.
455499
:Let's talk about love:2018
Kann, Claire
2018
uHe

459235
:Gender queer:2019
Kobabe, Maia
2019
He
Lion Forge
459239
:b.b. free
Rivera, Gabby
459123
:The prince and the dressmaker:2018
Wang, Jen
2018
uHe
First Second
459132
:Kiss number 8:2019
Venable, Colleen A. F
2019
uHe
First Second
459160
:A quick & easy guide to queer & trans identities:2019:First edition
G, Mady
2019
Ohjh
First edition
Covering essential topics like sexuality, gender identity, coming out, and navigating relationships, this guide explains the spectrum of human experience through informative comics, interviews, worksheets, and imaginative examples. A great starting point for anyone curious about queer and trans life, and helpful for those already on their own journeys!
459185
:Stage dreams:2019
Gillman, Melanie
2019
uHe
Graphic Universe
459680
:Cosmoknights:2019
Templer, Hannah
2019
He
Top Shelf Productions
459691
:When I came out:2020:First published
Lorentzen, Anne Mette Kaerulf
2020
He
First published
"Forty-something Louise is married to Peter, with whom she has four children. They live in a big house, and on paper everything looks fantastic. But Louise has a secret that she barely dares to admit to herself: a burning desire for women. When I Came Out is the story of a woman who has met society's expectations throughout her life but finally realizes that she has not been true to herself. From first-time creator Anne Mette Kaerulf Lorentzen, this bold and elaborate piece of autobiographical work addresses personal anxieties about coming-out later in life and documents her jump from a safe, well-established, heteronormative, middle-class life to living openly as a lesbian. With beautiful drawings using anthropomorphic characters, Anne Mette Kaerulf Lorentzen tells her coming out story with charming sensitivity and a loving humour."
458482
:Honor girl:2016:First paperback edition.
Thrash, Maggie
2016
uGz Thrash, Maggie
First paperback edition.
Candlewick Press
458486
:The times I knew I was gay:2020
Crewes, Eleanor
2020
He
Virago
454379
:Gå med mig till hörnet:2020
Furmark, Anneli
2020
Hci
Galago
460481
:Homo line:2020
Hammar, Edith
2020
Hci
Förlaget M
459133
:Heartstopper: Vol. 1.:2019
Oseman, Alice
2019
uHe
Hodder Children's Books
460183
:Ciel:2020
Labelle, Sophie
2020
ugHe
Second Story Press
459147
:Flamer:2020
Curato, Mike
2020
uHe
Henry Holt and Company
459140
:Check, please!: Book 1., Hockey!:2018
Ukazu, Ngozi
2018
He
First Second
343631
:Prinsessa älskar prinsessa:2015
Mandel, Lisa
2015
uHci
Epix
400793
:Närmare kommer vi inte:2018
Furmark, Anneli
2018
uHci
Wibom Books
459148
459877
:My lesbian experience with loneliness:2017
Nagata, Kabi
2017
He
Seven Seas
455062
:Heros hundra nätter:2020
Greenberg, Isabel
2020
Hci
Epix

423877
:Glitterflickan:2019
Eriksson Sandberg, Moa
2019
Hcg
R&S
421654
:Sagor för barn som vågar vara annorlunda:2019
Brooks, Ben
2019
uLs
Lind & Co
Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Här möter läsaren andra slags hjältar, som har vågat gå sin egen väg. Här presenteras 100 män och pojkar, kända och mindre kända, nutida och dåtida, som varit banbrytande på sitt sätt, uträttat fantastiska saker och gjort världen till en lite bättre plats. I boken möter läsaren bland annat Buddha, Galileo Galilei, Oscar Wilde, Nikola Tesla, Stephen Hawking och Nelson Mandela.
357166
:George:2016
Gino, Alex
2016
Hcg
Lilla Piratförlaget
Utåt ser George ut som en pojke. Men George vet att hon inte är en pojke. Hon vet att hon är en flicka. George måste hålla tyst om sin hemlighet för alltid, det är hon säker på. Men när hennes lärare uppmanar alla elever att vara med i en skolpjäs, så vill George spela rollen som Charlotte mer än något annat. Skolan låter henne inte ens försöka eftersom hon är en pojke. Tillsammans med sin bästis Kelly hittar George på en lösning.
301336
:Vem är kär i Abel Svensson?:2014
Berg, Ebba
2014
Hcf
Olika
421753
:Hockey, bänkvärmare och bögar:2019
Skotte Pekkari, Maria
2019
Hcg
Idus
358615
:Skarven:2016
Lövestam, Sara
2016
Hcg
Lilla Piratförlaget
Den spöklika Skarvön med sina döda träd och svarta fåglar som ruvar i sina bon brukar alltid vara öde. Men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten. Tillsammans med Ludde och Olivia åker hon till Skarvön för att göra efterforskningar. Fallet tar dem till farligare platser än de någonsin kunnat ana. Samtidigt är det mycket som står på spel, inte minst för Johanna.
354673
:Experimentet:2016
Nortun, Harald
2016
Hcg
Opal
Amund och Amanda är tvillingsyskon. På tåget på väg till farmor och farfar får Amund en idé. De ska låtsas vara varandra och se om de kan lura farföräldrarna. De gör så och farmor och farfar anar ingenting. När syskonen Stefan och Silje kommer på besök fortsätter Amund och Amanda att låtsas. Ju längre tiden går, desto svårare blir det att berätta sanningen. Dessutom upptäcker Amund och Amanda att de trivs med sina nya roller.
389896
:Julia finns inte:2017
Salqvist, Eva
2017
Hcg
Idus
363155
:Modigast av alla:2016
Åkerblom, Gull
2016
Hcf
Hegas
459793
:Novali hjärta Sara:2018
Lissman, Yvette
2018
Hcf
Vaktel
453730
:Livets hårda skola:2020
Karinsdotter, Emma
2020
Hcf
Bonnier Carlsen
Farmor tycker det är supertråkigt att vara ensam med piratkatten Sixten, som bara vill städa, så hon ger bort 6:an i sina 67 år. Vips blir hon Sambakungen, redo att börja i Päronskolan med Lisbet. Men Lisbet får en klump i magen när Sambakungen gör allt i skolan tvärtom, även om de andra barnen skrattar. Då startar farmor Livets hårda skola, med en väldigt speciell kursplan. Men hur ska Lisbet hinna gå i två skolor samtidigt?/Btj.
458033
:King and the dragonflies:2020
Callender, Kacen
2020
ugHe
Scholastic Press
336207
:Det är jag som är Mickan!:2015
Nilsson, Malin
2015
Hcg
Vombat
442084
:Månen, varelsen och jag:2020
Karlsson, Ylva
2020
Hcf
R&S
Månne är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Därför ska hen börja youtuba. Om allt fantastiskt berättar Månne i sina klipp: om sina samtal med månen, om universums bästa bästisar Rut och Jörgen. Men också om alla jobbiga grejer som händer. Allt det som till sist lockar ut en otäck varelse ur en tallrik potatismos. För det finns de som inte tror att hennar finns. Att Månne alltså inte finns på riktigt./Btj.
444981
:Vi skulle varit lejon:2020
Baugstø, Line
2020
Hcg
Opal
Klassen behöver ett lejon, någon som är stark och modig och står upp för sig själv. Någon som inte låter andra bestämma. När Leona börjar i klassen hoppas Malin att hon är detta lejon. Men det är svårt att lära känna Leona. Hon är blyg och tystlåten, och det känns som att hon döljer något. När tjejerna i klassen får reda på hemligheten har Malin chansen att vara modig som ett lejon och stötta Leona, men vågar hon?/Btj.