På äppelhyllan finns böcker och andra medier för och om barn med funktionsvariationer. Hyllan finns på alla bibliotek i Södertälje och även på de flesta bibliotek i Sverige.
Athena är tolv år och tar ingen skit. Hon har startat aktivistgruppen Rädda-jorden-klubben med sina kompisar. I klubben finns Yousef som är Athenas nästbästis efter Ronja. Eventuellt är Athena något kär i honom. Men just nu när livet är svårare än vanligt. Hennes mamma ligger på sjukhus med det kommande syskonet i magen, och Athena och hennes två bröder måste bo hemma hos farmor och farfar. Än värre blir det när hon råkar ställa till det för sin bästis!.
Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen har Isak sin plats i universum. Där är han som späckhuggaren, stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda blickar ner på honom från bassängkanten. Blenda i klassen har en jobbig hemlighet. Det blir en vår full av missförstånd, föräldrar som bråkar och så mycket pollen i luften att Albin inte kommer till skolan.
Hästviskaren, del ett. Indra Larsson älskar djur. Hon har två smarta råttor, en trött kanin, några slöjfiskar och två kärlekskranka zebrafinkar. Men mest av allt önskar hon sig en häst och när hon träffar Cosmo gör hon allt för att få sköta honom, även om det innebär att alla misstag i stallet vloggas ut för allmän beskådan.
Ellie och Walter måste hålla ihop nu. Ensamma skickas de iväg till Stormön där de ska stanna tills deras föräldrar kommer tillbaka. Deras nya hem är en stor, gammal stenborg som döljer mörka hemligheter. Någon rycker i dörrhandtagen till deras sovrum på natten. Och i ett annat rum hänger tavlor vända mot väggen. Tavlor som föreställer fyra barn som en gång bodde i borgen och sedan försvann./Btj.
En lättläst bok om döden med TAKK? Ska det vara nödvändigt? Ja, är det självklara svaret. Kanske ännu mer just nu, med ett dödligt virus som hela tiden nämns i medierna och som alla pratar om. Det man inte vet är alltid en möjlig källa till osäkerhet och oro. I den här boken får man veta. Det här är en konkret bok som inte hanterar trosfrågor alls utan har fokus på de konkreta delarna. Vem kan dö? Vad dör man INTE av? Vad händer med kroppen när man har dött? Och vad är en begravning? De här frågorna och många fler får man svar på i "En bok om döden med TAKK" av Hanna Forslind och Staffan Thorström. Så här tyckte Btj om boken: "Vårt sätt att tala om döden är ofta abstrakt, t.ex. "gå bort", "somna in" är svårt att förstå för någon med kognitiv funktionsnedsättning och kan skapa oro och ångest. Här tas ämnet upp på ett väldigt konkret sätt genom vanliga frågor som: När dör man?, När dör man inte?, Vad händer med kroppen efter att man dött?, Varför har man en gravsten?, Varför har man en minnesstund?, Vilka känslor kan man ha? Allt är så klart och tydligt det kan bli med korta meningar på ett konkret språk följt av TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation). Också Staffan Thorströms många illustrationer har en genial enkelhet och tydlighet och samtidigt ett varmt och personligt levandegörande uttryck. Boken fyller en viktig funktion på ett vackert sätt. Helhetsbetyg: 4. - Eva Lexell Törnblom. Den här boken produceras med produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Fristående forts. på Singer. Trettonåriga Bea har sommarlov. Hon fantiserar om att bli vän med Josefin. Men det är svårt att veta hur man talar med någon i samma ålder när man som Bea fått hemundervisning och mest har hållit sig för sig själv. När Josefin en morgon cyklar in på gården med två målarfärgshinkar på styrstången förändras Beas tillvaro. Kanske kan Bea bli en annan, en som gör saker i stället för att ligga på sängen och drömma.
Kung Pow, del ett. Sam och mästare Ju reser till Uganda för att ta reda på varför djungeln tömts på alla gorillor. Spåren leder rakt mot Dödens dal, dit ingen människa vågat sig på årtionden. Med hjälp av den lokala toppagenten Lucky Mbete och hennes djungelkunskaper lyckas de ta sig in i dalen, och inser att de står inför ett av de farligaste äventyr de någonsin varit med om.
Silja har olika långa ben och haltar. Flera operationer har misslyckats och Silja var till och med nära att dö vid den senaste operationen. Så får hon tuffa och roliga Melody som bästa vän. Jätteroligt tycker Silja, men det finns ett problem: Melody älskar att spela fotboll och tränar så fort de är lediga från skolan. Hur ska Silja kunna vara med henne då? Hon kan ju inte spela fotboll. Hon kan ju inte ens springa.
Sjunde boken om Alva som nu ska börja i trean. Ingenting känns roligt. Julia är sur och låter inte Alva gå med henne och Hilda till skolan. Pappa och Cathrine bryr sig mest om lillebror Beppe och mamma bara fnittrar när hon sitter vid datorn och skriver till Roberto. Men då dyker det upp en ny tjej i klassen. Lättläst.
När liten Skär leker själv får Lucia inte vara med. Liten Skär säger NEJ. Men när Lucia kan jonglera vill liten Skär vara med. NEJ säger Lucia. Nu är de osams. Men så hör de någon som ropar på hjälp. Det är Ruta. Nu måste de hjälpas åt.
Kona-klubben, del ett. Eufrosyne (Frossan) och Ingeborg (Bojan) har bildat Konstiga namn-klubben. De går i mellanstadiet och är hästtokiga. Bojan rider sin egen häst, Golden Angel. Frossan går i nybörjargruppen, men vill så gärna rida på Golden ihop med Bojan. Men hur ska hon våga säga att hon inte rider så bra än?
Bok av leg. logoped Catarina Sjöberg som beskriver olika former av språkstörning och språklig sårbarhet och hur dessa kan ta sig uttryck och bemötas. Den skildrar barns språkutveckling steg för steg och läsinlärningens olika faser.
Med tecken kan du hjälpa ett barn med dess språkutveckling. Genom att tala och teckna samtidigt förtydligar du det du säger och samtidigt ger du barnet ett verktyg för att själv kunna uttrycka sig tidigare. Lilla boken om tecken är en lättsam och inspirerande bok för dig som vill veta mer om hur och varför man använder TAKK, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Boken inneh.
Författaren menar att högläsning för barn är viktig för barns läsutveckling. Råd om hur man kan utveckla sin högläsning och om relationen mellan den vuxne och barnet i lässituationen. Både för den som läser högt för barn hemma och på arbetet.
Boken ger många förslag på hur man som vuxen lättsamt och lekfullt kan stimulera sitt barns intresse för det skrivna språket. Den ger också förståelse för hur det går till när barn lär sig läsa och skriva. Författaren är lågstadielärare och fil.dr i pedagogok. Hon har undervisat lärare om barns läs- och skrivutveckling.