Vad är demokrati?
Vad är demokrati?
Demokrati betyder folkstyre eller folkmakt.
Demokrati innebär bland annat:
- Alla människors lika värde
- Alla människors lika rättigheter
- Fri åsiktsbildning
- Tryck- och yttrandefrihet
- Likhet inför lagen
- Lika rösträtt
- Fria val
- Rättvisa rättegångar
- Rätt att demonstrera offentligt
Ett demokratiskt land kan styras på olika demokratiska sätt. Det vanligaste är representativ demokrati, vilket innebär att invånarna i regelbundna val kan välja de politiker som ska representera dem.
I Sverige är det val till riksdagen vart fjärde år. Då väljer det svenska folket ut 349 riksdagsledamöter som ska representera invånarna i Sverige. Det eller de partier som har fått tillräckligt många platser i riksdagen bildar regering. Detta kallas för parlamentarism.
När invånarna i ett land får vara med och bestämma om specifika frågor kallas det för direktdemokrati. Detta kan ske genom exempelvis folkomröstningar. Politikerna måste däremot inte följa resultatet av folkomröstningarna.
I Sverige finns det också en statschef. Det är kungen eller drottningen som är statschef, men statschefen har sedan 1975 ingen politisk makt utan har mest symboliska funktioner.
Det känns kanske självklart att Sverige ska vara ett demokratiskt land. Vi har traditionellt sett en stark tro på demokrati och vi har länge haft ett stabilt folkstyre. Trots detta är det viktigt att vi inte tar demokratin för given. Alla invånare behöver ta ansvar för att sätta sig in i de frågor som våra politiker driver då det annars kan bli lättare för antidemokratiska rörelser att få gehör för sina idéer.
Det är inte bara stater som kan vara demokratiska. Ordet demokrati kan också ha en bredare betydelse. Organisationer, föreningar, skolor eller arbetsplatser kan också styras efter demokratiska principer.
Motsatsen till demokrati är diktatur. Diktatur innebär att staten styrs av en eller flera personer som inte är folkvalda. I en diktatur kan invånarna inte välja vilka som ska styra landet, de får inte tycka eller tänka som de vill och det går inte att rösta bort de som styr.
Från början användes begreppet diktatur inom det romerska riket vid vissa specifika tillfällen, till exempel när det var krig. Då utsågs en diktator som fick bestämma allt under en begränsad tidsperiod som varade i max 6 månader. Genom att använda sig av en diktator kunde man undvika politiskt dödläge på grund av oenighet, vilket ansågs viktigt i krislägen.
Läs gärna vidare i några av våra boktips om demokrati.
Bild:
Tb BL1127 2 - Demonstration,” Torekällbergets museum, hämtad 16 november 2021, https://tb.kulturhotell.se/items/show/54334.