Starta din egen bokcirkel

Starta din egen bokcirkel

Om du gillar böcker, och vill ha någon att diskutera med, så finns det säkert någon i din närhet, som också vill. Vi ger dig tipsen för att komma igång.

Ett tips kan vara att gå ut i dina sociala kretsar, allt från facebook, till hundklubben du besöker, eller ditt lokala Ica och säga "Hej! Jag vill starta en bokcirkel". Det som också kan vara bra att berätta är vad det är för genre du vill läsa, eller om du vill läsa alla genrer. 

Sen är det bara att vänta. Kanske får du kontakt med okända personer som har precis samma boksmak som du, och blir nästan som en ny bästa kompis. Eller upptäcker att din kusin, eller granne, också älskar din favoritförfattare och vill vara med i din bokcirkel. 

När du har en grupp människor, någonstans mellan 4 (dig inräknad) och 10, har du en bra grupp att starta med! 

Bra saker att bestämma:

Bestäm ett datum, och en plats, och när ni träffas så bestämmer ni hur er bokcirkel ska se ut, tillsammans. 

  • Hur ofta vill ni träffas, och vilken tid? Bara torsdagskvällar, var femte vecka? Eller olika dagar, var 6:e vecka kl 20:00? Passar lördagsbrunch bäst?
  • Vad ska vi läsa för böcker? Vill ni läsa en specifik genre? Vill ni läsa bara en viss författare? Vill ni bara läsa lättläst? Bara poesi? 
  • Hur bestämmer ni böcker? Ska ni turas om? Ska en person alltid bestämma? Ska ni alla ta med varsitt förslag och rösta?
  • Måste man komma till alla träffar? Är det ok att komma fast man inte har läst ut boken? 
  • Ska ni sätta betyg på böckerna ni har läst?

Ett roligt tips!

Ett tips är att ni skriver ner vilka böcker ni har läst och diskuterat i bokcirkel. Det är väldigt kul - och imponerande - att se hur listan blir allt längre och längre. Skriv också kortfattat ner vad alla tyckte om boken, och om ni har en betygsskala, vilka betyg boken fick. 

Ta hjälp av biblioteket

Även om ni inte är med i en bokcirkeln som biblioteket anordnar, kan vi hjälpa till iallafall. Biblioteket kanske kan hjälpa till att hitta fler personer till någon som vill starta en bokcirkel, så att de kan börja cirkla tillsammans. Vi kan även hjälpa till att hålla i er första bokcirkelträff om ni vill ha inspiration och ännu fler tips. Och vi hjälper jättegärna till med att ge förslag på bra böcker till er bokcirkel! 

 

Search

Language