Databaser och länktips

Databaser och länktips

Det finns gott om databaser och sidor på internet som är bra för att hämta kunskap, inspiration och fakta. Hos oss på biblioteket finns det flera bra databaser som du kan använda dig av gratis. Dessutom så kan vi ge tips på andra bra sidor.

Databaser 

Vi erbjuder tillgång till flera databaser som kan vara till hjälp i skolarbetet. De flesta av våra databaser går att använda hemifrån och då loggar du in med ditt bibliotekskort. Andra kan du endast nå från biblioteket.

Databaserna finns alla tillgängliga på bibliotekets datorer och en del går att använda från egen dator eller telefon var du än är.  För att logga in på de databaser som du kan söka i hemifrån använder du ditt bibliotekskortsnummer. Om ditt bibliotekskort har mer än 11 siffror ska du bara skriva in de 11 första siffrorna. Det går inte att logga in med personnummer i någon av de här tjänsterna.

Alex författarlexikon

Ett svenskt författarlexikon med över 4 300 författarbiografier. Här finns också länkar till artiklar och recensioner där du kan läsa mer om författaren.

Alex är också en bra källa när du vill söka efter litteratur och författare från speciella länder och regioner, genrer eller tidsepoker. Du kan också se vilka böcker som har blivit film och vem som har fått olika litterära priser. Och så finns här boktips och temaartiklar.

Sök i Alex från bibliotekets datorer

Landguiden – Länder i fickformat digitalt

Information om länder från utrikespolitiska institutet. Ett digitalt och alltid uppdaterat alternativ till häftena "Länder i fickformat".

Sök i Landguiden från bibliotekets datorer

Nationalencyklopedin

Ett aktuellt svenskt uppslagsverk som också har andra resurser som ordböcker, länktips och temapaket. NE har också datumsökning och årsöversikter. Där du kan se vad som hände ett speciellt datum eller ett visst år i historien. Det finns även rim- och korsordshjälp och kunskapsspel. I Nationalencyclopedin ingår NE:s atlas som har interaktiva kartor över hela världen.

Sök i NE från bibliotekets datorer eller skolan.

 

Tips på andra bra sidor med information för barn

Internetkunskap från Internetstiftelsen

Hur funkar internet egentligen? I Sverige använder de flesta internet varje dag och vi tar för givet att det bara ska funka.

Här får du lära dig om tekniken bakom, vilka lagar som gäller och vilka som bestämmer över nätet.

Tryck här för att komma till Internetstiftelsen.

Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan.

Myndigheten ska följa medieutvecklingen när det gäller barn och unga, samt sprida information och ge vägledning om barns och ungas mediesituation.

Myndigheten ska fastställa åldersgränser för film som är avsedd att visas för barn under 15 år enligt lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

Tryck här för att komma till Statens Medieråd.

Tidningar

I tidningen 8 SIDOR kan du läsa nyheter på enkel svenska.

Tryck här för att komma till 8 Sidor.

Hos Minibladet finns det flera olika dagstidningar samlade, speciellt skriva för barn.

Tryck här för att komma till Minibladet.

 

Search

Language