Assyriska/Syrianska biblioteket

Assyriska/Syrianska biblioteket

Välkommen till assyriska/syrianska biblioteket på Södertälje stadsbibliotek. En unik specialsamling av litteratur och en guldgruva för den som är intresserad av historia, litteratur och religion.

Så började det

Starten för det assyriska/syrianska biblioteket kom med en motion från en kommunpolitiker. Emil Barhebreus förslog år 2000 att Södertälje kommun skulle skapa ett assyriskt/syrianskt bibliotek i Södertälje i likhet med det kurdiska biblioteket i Stockholm. Ett av hans argument var vikten av kunskapsöverföring från en generation till en annan.

Många av Södertäljes invånare har ett assyriskt/syrianskt ursprung. Då folkgrupperna kommer från flera olika länder är det särskilt svårt att hitta samlade dokument och böcker att studera. Emil Barhebreus menade också att det är angeläget att öka kunskapen om folkgruppens kultur och historia hos kommunens alla medborgare.

Kommunfullmäktige gav Södertälje stadsbibliotek i uppdrag att skapa en plats för det assyriska/syrianska biblioteket 2001.

Samlingen

I det assyriska/syrianska biblioteket finns böcker på över tio språk. Du kan hitta böcker på till exempel assyriska, syrianska, armeniska, arabiska, kurdiska, turkiska, engelska, tyska, finska, spanska, franska och svenska. Samlingen består av böcker, dokument, film och en hel del CD-skivor och den utökas och uppdateras varje år. En del böcker som inte får plats i hyllan finns i Stadsbibliotekets magasin. Litteraturen är indelad i fack- och skönlitteratur. Litteratur på syriska, arabiska och turkiska har egna avdelningar.

Samlingen är till stor del resultatet av gåvor och donationer. Har du förslag på böcker vi kan köpa in till avdelningen? Det går bra att lämna inköpsförslag via hemsidan.

 

Search

Language