Kreativt skrivande

Kreativt skrivande

Att läsa och skriva hör ihop, och på biblioteken kan man göra både och…

Ibland har vi nämligen skrivarcirklar eller skrivarworkshops. Då kan du prova på att göra olika skrivövningar, testa på att skriva poesi, en serietidning eller en alldeles egen berättelse.

Men, om du inte vill vänta tills det händer nästa gång på biblioteket, så kommer här tips på några bra skrivövningar som du enkelt kan göra själv där hemma.

Och kom ihåg, för att bli bra på att skriva gäller det att skriva mycket och ofta, och att läsa många böcker!

 

Tips på skrivövningar:

För den som inte kan vänta till dte blir skrivande nästa gång på biblioteket, kommer här förslag på olika skrivövningan man lätt kan göra hemma själv.

Bildinspiration

Utgå från ett foto, en tavla eller en annan form av bild. Skriv ner de tankar som kommer när du tittar på bilden. Associera fritt och känn dig inte begränsad av själva bilden. Skriv ner allt du kommer att tänka på, vare sig det verkar bra eller helt idiotiskt.

Fortsätt meningen

Välj ut en bok, kanske din favoritbok, den du läser just nu eller bara den första boken du ser. Öppna upp den och skriv av den första meningen i boken. Fortsätt nu och skriv din egen berättelse som börjar med samma mening.

”Jag vill vara…”

Skriv lista där varje ny rad börjar med orden ”Jag vill vara…”.

Skriv om en känsla

Ibland kan man vara arg eller ledsen utan att det verkar finnas någon särskild anledning. Skriv om hur en känsla dyker upp och vad som händer när den börjar påverka din figurs handlande. Kanske är det världens mest modiga hjälte som plötsligt vaknar upp en dag och är livrädd. Vad händer då? Kanske är det en feg liten stackare som plötsligt vaknar upp och är så arg att den börjar göra saker på ett annat sätt än vanligt.

Skriv om en färg

Berätta en liten historia om en färg. Beskriv färgen och vad den färgen gör för skillnad. Fantisera om hur saker skulle se ut om färgen inte fanns.

Skriv om en sak som dina föräldrar har berättat om.

Ta en anteckningsbok och fråga dina föräldrar om något som de minns från sin barndom. Kanske första killen eller tjejen de blev kära i? Vad hette han eller hon? Vad hände? Eller kanske något minne från en skolavslutning. Vad hände? Alla människor har minnen.

Be dina föräldrar berätta nåt minne och sen skriver du om den händelsen som om det hände för din påhittade figur. Låt din fantasi få bestämma andra saker som kunde ha hänt från din mamma eller pappas minne. Sånt som nästan har hänt kan ibland bli mer spännande eller roligt än det som verkligen hände.

Utanför fönstret

Titta ut genom fönstret – hur är vädret? Beskriv. Om du inte känner dig särskilt inspirerad av uppgiften kan du istället skriva om hur du önskar att vädret skulle vara.

Skriv en dialog

Hur pratar figurerna? Har de några särskilda uttryck som de alltid använder sig av? Det är bra att låta de olika figurerna ha olika sätt att uttrycka sig på. Skriv en hel lista på uttryck som de olika figurerna använder.

Reseberättelse

Hämta en kartbok, blunda, slå upp en sida och sätt ner fingret i blindo. Skriv en reseberättelse om en plats i landet ditt finger hamnade på. Använd fantasin för att fylla i kunskapsluckor om platsen.

 

Ha det så kul med skrivandet! Och lycka till!

Search

Language