Vad är det som händer med jordens klimat? Är en katastrof nära förestående med skenande uppvärmning och svällande hav? Eller är nuvarande förändringstrender hanterbara? Eller kan vi inte säkert veta vare sig det ena eller andra? Många har bestämda åsikter om klimatet, men få har satt sig in i det komplicerade ämnet i lika hög grad som Lennart Bengtsson. I sextio år har han arbetat med och forskat om klimat och väder, bland annat som chef för European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, International Space Science Institute och Max Planck Institute for Meteorology. I Vad händer med klimatet? ger Lennart Bengtsson sin syn på några av de mest grundläggande frågorna kring vår planets klimat: Vad bestämmer jordens klimat? Vad är växthuseffekten? Är det möjligt att förutsäga klimatet? Hur skall jordens energiförsörjning lösas? Kan oönskade globala klimatförändringar motverkas? Vilken roll kan Sverige spela?.
Åsa Moberg lyfter här upp kärnkraften som en av våra mest brännande samtalsfrågor. Vad ska vi ta oss till med våra åldrande reaktorer? Och hur kunde vi hamna i en situation där en enligt författaren dyr och livsfarlig energikälla betraktas som billig och klimatsmart?
För skogsvaktaren Peter Wohlleben är skogen både ett levebröd och en livsstil. I denna bok vill han guida oss att se allt fascinerande som sker i naturen, saker vi inte har kunskap om och därför lätt missar. Vi får lära känna olika sorters träd och hur man hittar i skogen utan kompass eller GPS. Vi får veta hur vi på ett naturligt sätt skyddar oss mot mygg och fästingar, hur vi söker spår och betraktar djur, hittar svamp och tar skydd under åskoväder.
Här tar författaren och journalisten Naomi Klein upp klimatfrågan. För att förstå mänsklighetens handlande beskriver hon hur världen är just nu: vilka det är som bestämmer, vad de bestämmer och vad de är ute efter. Hon argumenterar mot att kapitalismen eller marknaden skulle kunna lösa problemen.
Enligt författaren har det fossila bränslet gett oss en frihet som människan tidigare bara kunnat drömma om. Men oljereserverna minskar utan möjlighet till påfyllning samtidigt som vårt beroende av de sinande resurserna bara ökar. Boken försöker ge ett sammanhang bortom siffror, diagram och matematiska kurvor och börjar med upplysningens filosofi och romantikens poesi för att via den franska konstscenen under sent 1800-tal nå fram till idag.
Enligt Gunnar Rundgren, som länge arbetat med ekologisk odling, formas våra matvanor och val av ett allt mer industriellt jordbruk, av livsmedelsindustrin, handelskedjorna och staten. Den mångsidiga produktionen har ersatts av en industriell modell som orsakar stora miljöproblem och sociala problem. Författaren menar att vägen framåt är ett ökat lokalt deltagande i matproduktionen, ekologisk läskunnighet och ett nytt samhällskontrakt för jordbruket.