I samband med Safer Internet Day den 7/2 delar vi med oss av länkar och boktips och berättar mer om hur du kan vässa dina kunskaper för att bli tryggare på nätet.
De är otroligt charmiga och manipulativa. Vi pratar om profilerna bakom fenomenet kärleksbedrägerier som eskalerat under pandemin. Kanske kan vi träffa vår stora kärlek på nätet men det är alltid bra att rusta sig med kunskap och förståelse för att kunna se igenom de som inte har ärliga avsikter. Du har ett eget ansvar. Du kan bara bli lurad om du låter dig bli lurad!
Här presenteras vittnesmål från människor som sökt kärleken via nätdejting, men som senare insett att den de mötte visade sig vara en psykopat. Författarna förklarar psykopatiska beteenden och hur en psykopat kan charma genom sin utstrålning och verbala förmåga. Forskare, psykologer, poliser och advokater kommer till tals. Boken innehåller tips på de signaler man bör vara uppmärksam på och övningar i hur man kan träna upp sin inre självkänsla.
En drabbande reportagebok om några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga.Fjortonåriga Nadja stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas.Elvaårige Edvin skäms för att någon pressat honom på intima bilder i ett spel och slutar gå till skolan.Trettonåriga Amanda planerar sitt eget självmord. En röd klänning så att blodet matchar.Journalisten och författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, belyser här ett växande samhällsproblem. I "Fällan" möter vi brottsoffer, experter och även förövare, och får en unik inblick i nätets mörkaste vrår. Men mitt i skuld, rädsla och oro finns också hopp. Med mer kunskap och större insyn kan vi vända utvecklingen.[Bokinfo]
Dataskyddsarbetet är roligt men utmanande och lyder under ett komplext regelverk. Den här boken vänder sig till alla som arbetar med integritetsskydd: dataskyddsombud och dataskyddsansvariga, men också ansvariga chefer. Den är inte begränsad till dataskyddsförordningen, utan täcker även in brottsdatalagen. Hur arbetar man riskbaserat och utifrån en kontrollplan? Hur hanterar man behandlingsregister och andra ska-krav? Hur får man överblick över styrdokument och pågående IT-projekt? Författaren ger både teoretiskt och praktiskt stöd, samt kombinerar juridisk analys av komplexa frågeställningar med konkreta tips. Visuella verktyg och praktiska checklistor ger stöd till dataskyddsarbetet. En utmaning i arbetet med dataskydd kan vara att få med sig hela organisationen. Författaren har en bred ansats; allt från retoriska arbetsprocesser och processkartläggning, till vad som gynnar en utveckling mot en lärandeorganisation.
Att veta hur man ska agera på nätet och vem man kan lita på är viktigt för att kunna känna sig delaktig i samhället. I Livet på internet får unga med IF mängder av information, tips och råd om hur man kan tänka för att våga vara på nätet och samtidigt känna sig trygg.
Boken förklarar hur skolor kan utforma undervisningen för att stärka elevernas digitala kompetens och källkritiska förhållningssätt. Genom konkreta undervisningsexempel för förskoleklass, grundskolans samtliga årskurser samt gymnasiet, får den som jobbar med utbildning en uppsättning verktyg för att bygga och stärka den digitala kompetensen hos eleverna. Boken riktar sig till lärare, skolbibliotekarier, rektorer, skolutvecklare, huvudmän och studenter - men även till politiker och andra som är intresserade av skolutveckling i denna kritiska, omvälvande och spännande tid.
Ditt liv på nätet är det roligaste du vet. Du kan träffa vänner, lägga ut filmer och följa dina idoler. Men nätet är också en otrygg plats. Näthat, läskiga kedjebrev, tjat om nakenbilder och fejkade konton är vanligt och många mår dåligt av det.Det behöver inte vara så. I den här boken får du tips som minskar risken att du råkar ut för jobbiga saker eller att du gör något brottsligt.Det här är en lättläst version av Värsta bästa nätet, där kriminologen Maria Dufva vänder sig direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga situationer.
Digitant din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet ger i tio kapitel läsaren handfasta tips på hur man tar hand om sin privatekonomi med hjälp av nätet.
Författaren ställer sig frågor kring vad internet gör med vår verklighetsuppfattning. Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda fejkade nyheter och lögner på nätet.