Kolonilotter och balkonger dignar av rosiga tomater och krispiga vaxbönor, potatisknölarna lurar i jorden och sallaten prunkar i pallkragarna… Nu är det dags att njuta frukterna av odlarmödan – skördetiden är äntligen här!
Konsten att använda bakterier för att fermentera mat har man känt till i årtusenden. Här berättar Jenny Neikell med hjälp av vetenskapen om hur man kan skapa smaksensationer av grönsaker och deras naturliga bakterieflora. Med över 25 års erfarenhet delar hon med sig av tips för hemmafermenteraren. Fermenteringsprocessen skapar smaker som syra, fruktighet och umami, som lyfter alldagliga rätter till nya höjder samtidigt som bakterierna göra nytta i magen.
I boken får man lära känna svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning. Fakta om ett 70-tal växter: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas. Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har nu ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska restauranger.
Ekolådan levererar ekologiska grönsaker och frukter till hem runt om i Sverige. De cirka 600 smårecepten som presenteras är inte alltid helt vegetariska, men har grönt i fokus. Varje grönsak presenteras med recept, praktiska tips på förvaring, när grönsaken är som godast, vad som passar ihop med vad och vad som är gott att äta till de färdiga rätterna. Merparten av rätterna är tillbehör, men de flesta fungerar även på egen hand.
Ett åttiotal recept på saft på ätliga frukter och bär som växer i Sverige, plus några örter och grönsaker. T.ex. violsaft, polkagrissaft, försommartonikum, älggrässaft, sparrissaft och hallondricka. Man kan också experimentera själv utifrån grundrecepten och faktadelen. I faktadelen finns beskrivningar av olika konserveringsmetoder och hur saften får den färg och smak man vill ha. Även recept på sylt som görs på överbliven bärmassa från saftkoket.
Den här boken förklarar grunderna i hur du kan ta vara på sommarens växter och grönsaker genom olika tekniker som torkning, syrning, fermentering och liknande. Den fungerar som inspiration för att skapa sitt eget skafferi inför vintern. Andra delen består av recept på hela rätter som man kan laga med hjälp av det skafferi man har byggt upp.
I Skillnadens Trädgård växer 150 olika sorters grönsaker. Vissa ger skörd under vår och sommar, andra höst och vinter. Varje dag, året runt, finns mat att hämta i det ekologiska trädgårdsskafferiet. I boken visas hur nyskördade råvaror tas om hand, förvaras och blir till mat för hela familjen. Recept på lättlagad vardagsmat proppfull av grönsaker, året om.
En bok om växtbaserad mat och hemodling. Tips om kompostering, jordförbättring, frösamling och hur man torkar örter varvas med recept. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint. Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med recept i varje kapitel.
En bok om hur man tar vara på frukt, bär, svamp och grönsaker: konservering, lufttorkning, ättiksinläggning och mjölksyrejäsning. Recept på marmelader, safter och geléer, likörer, must, mos, chutney, lemonader och curd.
Mitt uppe i alla odlingsbestyr glömmer man nästan bort att det man sått och planterat ska skördas och tas om hand också. Hur gör man det på bästa sätt? I Farbrors Gröns nya bok finns svaren på frågorna man ställer sig när man står där vid sitt dignande grönsaksland och känner sig osäker. För när är det egentligen dags att plocka, gräva upp och klippa av? Och vad gör man med allt som man med så mycket möda och kärlek har odlat fram? Vad kan man laga? Hur kan man lagra? Och hur syrar, torkar eller lägger man in?"Skörda, Lagra, Laga" är både en trädgårdsbok med erfarna råd från mästerodlarduon Farbror Grön och en kokbok med deras bästa recept, en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart.
Äntligen kommer vår främsta gröna kock, Paul Svensson, med sin stora bok om grönsaker! Med över 400 recept fördelade på 35 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem.Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar. Zero waste i köket är en självklarhet, så ingen blast i soptunnan mer!Boken är för alla som älskar grönsaker utan att man för den skull behöver vara vegetarian. Här lär du dig att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för en del oväntade, spännande smakkombinationer.Tendensen i dag är mer grönt och mindre kött och då fyller en gedigen kokbok som den här ett viktigt behov, lika användbar till vardag som till fest.
Mandelmanns trädgårdar utanför byn Rörum på Österlen är ett helhetsjordbruk. I trädgårdsköket serveras mat, dryck, bröd och godsaker med råvaror som hämtats från gårdens åkrar och ängar, ladugårdar och hönshus, växthus och dammar och förädlats. Recepten i boken har använts i självhushållet där årstiderna styr vilken mat som står på bordet och vad som lagras i skafferi och jordkällare.
Plocka rätt och bli mätt! Naturen erbjuder ett överflöd av mat. Ta för dig, och njut samtidigt av vistelsen i det fria gröna. Väl hemma använder du din gröna skörd i såväl mat som välgörande huskurer. Den erfarna örtkännaren Lisen Sundgrens nya bok presenterar 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär. Den är till vis del baserad på hennes förra uppskattade bok, "Vildvuxet" (2017), men kompletterad med nya växter och recept - och i ett format perfekt för att ta med ut i naturen och använda på plats. Varje växt illustreras med hänförande vackra och detaljerade akvarellmålningar, så att du lätt kan plocka rätt. Så kliv ut i skogen och in de vilda växternas värld. Det finns så mycket gott och nyttigt som bara väntar på dig där ute!.
Om hur man odlar grönsaker och blommor från frö på ett miljövänligt sätt. Tips på gamla inhemska sorter värda att bevara och på utländska alternativ som passar i vårt klimat. 250 frösorter med info. om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung, latinskt namn, beskrivning, smak, användningsområde och skörderesultat.
Författaren tar sin utgångspunkt i olika frukter och grönsaker och presenterar sedan ett antal recept där varje råvaras karaktär ska komma till sin rätt. Här finns tillbehör, drinkar, såser och marinader men även pajer, grytor och desserter, picklad blomkål och äppelsnö, sauterad purjoblast och Bloody Mary. De cirka hundra recepten varvas med fakta om sorter, mognad och gamla husmorsknep.
Författaren presenterar olika konserveringsmetoder och ger information om utrustning och redskap samt tips för varje metod. Om hur man gör sylt, mos, saft, pickles och chutney, syrar grönsaker, tillverkar must och cider, smaksätter snaps och torkar svamp och örter. Recept.
Örtspecialisten Lisen Sundgren berättar om sina favoriter bland det ätbara från naturen och kocken Rune Kalf-Hansen har skapat recept där det vilda får en plats i soppor, sallader, grytor, röror, oljor, efterrätter m.m. Mycket hittar man i närområdet eller i skogen. Bland recepten finns t.ex. älgörtsmajonnäs och rölleksolja.
Ca fyrtio vilda o odlade ätliga bär presenteras - biologi, utbredning, ekologi, användningsområden o vad man gjorde av bären förr. Olika konserveringsmetoder o recept på marmelad, dressing, sallader, inläggningar, maträtter, bakverk o drycker med bär.
Boken innehåller beskrivningar och bilder på tjugo matsvampar samt ett recept till varje svamp. Även om hur man torkar svamp, saltar in och av svamp samt vilka svampar som smakar bäst när de torkats.
Ett hundratal matsvampar presenteras med ca 400 färgfoton både av svamparna och svamparnas naturliga miljö. Utbredningskartor. Även förväxlingssvampar och giftiga svampar beskrivs. Tips på hur svampen kan tillagas och konserveras. Ny reviderad upplaga med ny formgivning, uppdaterade texter och förenklat symbolsystem.
Samlingsvolym med de fyra böckerna Sofis blomsterexpedition, Sofis svampbok, Sofis bärbok och Sofis trädexpedition. Myran Sofi lär ut vilka svampar som är goda och vilka som ska undvikas. Hon visar samspelet mellan blommor och insekter och vilka knep blommorna använder för att locka eller lura insekterna. Vidare en trädexpedition med fakta om träd och användningsområden och så berättar Sofi om arton olika bär som finns i våra marker.
En bok för nybörjaren och den som vill utöka sitt svampkunnande från ett fåtal arter. Allmän information om svamptyper, biotoper, utrustning samt tillagning och förvaring. Beskrivning av de 25 svamparterna indelade efter svamptyp. För varje art: kännetecken, var den finns, hur den bör plockas och beredas, vilka svampar som är likartade och vilka den kan förväxlas med. Färgfotografier. Ett kapitel om de farliga svamparna.
Handbok som presenterar över fyrahundra svamparter i den svenska naturen i systematisk ordning med texter och akvareller, oftast avbildade i fält för att visa svamparna så som de växer. Även ett nybörjaravsnitt med förslag på tjugo matsvampar enkla att känna igen och säkra att plocka samt ett om hur man använder svamp.
Fälthandbok om svenska svampar, byggd på Nya svampboken. Foton ur många vinklar och i genomskärning, utbredningskartor, råd om plockning, rensning, tillagning och konservering. Totalt presenteras 52 matsvampar och deras förväxlingssvampar. Reviderad upplaga med ny formgivning, uppdaterade texter och förenklat symbolsystem.
Beskrivningar av trettio matsvampar med bilder från växtplatsen och frilagda detaljbilder. Även beskrivande texter som hjälp i artbestämningen. Tips på hur man hittar svampen, hur man plockar och tillagar eller konserverar den. Ett avsnitt om giftsvampar och om hur man undviker allvarliga svampförgiftningar.