Bokbussen är här

Bokbussen är här

Biblioteken i Södertäljes nya bokbuss invigdes den 17 juni under festhelgen då vi firade att Södertälje kommun passerat 100.000 invånare. Vi firade med musik med Kanalvimsan, tal, fiskdamm och massor av fika.

Varför bokbuss?

Södertälje kommun är stor till ytan och antalet invånare ökar både i staden, tätorterna och på landsbygden. Bibliotek ska vara tillgängliga för alla. Med en bokbuss kan biblioteket nå ut till fler och även aktivt söka upp prioriterade målgrupper som barn och unga, vuxna med annat modersmål än svenska, äldreboenden, dagligverksamhet och de som har långt till närmaste bibliotek.

Bokbussen erbjuder

På bokbussen finns ungefär 2000 nyinköpta böcker att låna eller bläddra i på plats. Och så fort något lånas ut fyller vi på med nya titlar.

Ibland kan det bli filmvisning, högläsning, författarbesök eller pyssel. Varje stopp kommer att vara öppet för alla även om bokbussen står utanför ett äldreboende eller förskola. Bokbussen kommer också att vara ett stående inslag på områdesfester och festivaler. 

Biblioteken i Södertälje samarbetar gärna med föreningar, företag och olika verksamheter som är intresserade av att få besök av en bokbuss. Kanske bjuder vi in en författare tillsammans?

Fakta om Bokbussen

  • Bussen är 13,5 meter lång och väger 14 ton, utan böcker.

  • Det är Scania Sverige som byggt bussens chassi i Södertälje.

  • Påbyggnaden är gjord av Kiitokori i Finland, som byggt över 700 bokbussar.

  • Bokbussen är utrustad med Scanias senaste teknik för omställningen till en hållbar framtid och drivs av HVO 100, som är ett 100% förnybart och fossilfritt dieseldrivmedel.

Leiting