Leiting

angle-left Utmana din läsning och håll koll på vad du läst

Utmana din läsning och håll koll på vad du läst

Har du svårt att komma igång med läsningen? Vill du testa att läsa något nytt men vet inte riktigt var du ska börja? Då har vi en utmaning för dig!

Under 2020 har en del av biblioteken i Södertälje en läsutmaning för dig som besöker oss! Du får en lapp med olika teman och ska läsa en bok som passar in på varje punkt.

Vi har tre olika utmaningar på två av våra bibliotek, Järna och Hovsjö.

Järna bibliotek

Järna bibliotek har läsutmaningar för både barn och vuxna. För barn är det en lista med 9 olika teman som du ska hitta böcker på och läsa under våren. För den som vill finns också en träff för boksamtal den 20 maj klockan 15.30-16.30 där du kan diskutera och tipsa om böcker du läst under utmaningen.

Utmaningen för vuxna sträcker sig över hela året och har 24 olika teman. Till exempel: En bok skriven under en pseudonym, ett boktips från Oprah Winfrey och den första boken du tar på i en bokhylla när du blundar.

Hovsjö bibliotek

På Hovsjö bibliotek har vi en utmaning under vårterminen. Den passar för både barn och vuxna och för att slutföra den ska man läsa 20 böcker på angivna teman. Bland annat finns tema: En bok som publicerades innan du föddes, en bok med blått omslag och en bok vars författare har samma initialer som dig. Alla som slutför utmaningen kan komma in till biblioteket i slutet av våren och få med sig ett pris hem.

Hur håller du koll på vad du har läst då?

När man läser många böcker så brukar några problem dyka upp. Vilka böcker har jag faktiskt läst och vad hette den där boken som lät så spännande egentligen? Känner du igen dig i det här så kan det vara dags att börja dokumentera din läsning.

Är du en analog person fungerar ju alltid en läsdagbok för att skriva ner vad du läst och vad du tyckte om det, men om man läser mycket blir även där problemet att det kan bli svårt att hålla reda på alla böcker och var man har skrivit om vilken bok. Då kan det vara dags att börja använda sig av någon digital tjänst för att göra böckerna sökbara och få en lättare översikt.

En webbsida som många använder är Goodreads. Här kan du inte bara fylla i vad för böcker du redan har läst, utan även vad du vill läsa och vad du håller på att läsa. Du kan sätta upp ett mål för dig själv för hur många böcker du vill läsa i år, följa dina vänners läsning, följa dina favoritförfattare, vara med i diskussionsforum och mycket mer.

Goodreads finns även som app så att du alltid kan ha koll på dina böcker. Här kan du även scanna omslaget på en bok för att få upp omdömen om den direkt i telefonen, detta funkar dock bäst på engelska böcker då det finns flest sådana inlagda i Goodreads system.

Det finns såklart även andra appar och webbsidor. Bland annat finns Litsy – lite som ett instagram för bokälskare. Och för den som utöver böcker även vill hålla koll på filmer, spel och musik finns Libib där du enkelt kan katalogisera all media du konsumerar.

Spara din lånehistorik

Vi vill även tipsa om att det numera går att spara sin lånehistorik på bibliotekets webb. För att göra det så loggar man in på Mina sidor på bibliotekets webbplats, välj fliken Mina uppgifter och kryssa i lånehistorik under Kort och pinkod. Från och med att du kryssat i att du vill se din lånehistorik kommer du att kunna se tidigare lån. Böcker du lånat innan du kryssat i att du vill spara din lånehistorik kommer inte att synas. Det är bara du själv som kan se din lånehistorik, personalen på biblioteket har inte tillgång till den.

Lycka till med läsningen!