Nyhetsarkiv

Bibblans Digihjälp

Kort och enkel information för dig som vill lära dig mer om BankID, näthandel, säkerhet på nätet och om olika filformat. Digihjälpen finns att hämta på biblioteket eller att ladda ned och läsa här på webben.

Mest utlånat 2021

Och på första plats kommer... ja, vad har vi egentligen lånat mest i Södertälje under året som gått?

HBTQIA+

HBTQIA+ är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot rådande normer kring kön, sexualitet och relationer. Vi reder ut några av begreppen och tipsar om läsning för att fördjupa din kunskap.

Letar du efter kurslitteratur?

Det är bra att vara i ute i god tid om man vill få tag på sin kurslitteratur. Vi har samlat några tips.

Bokbussen är här

Biblioteken i Södertäljes nya bokbuss invigdes den 17 juni under festhelgen då vi firade att Södertälje kommun passerat 100.000 invånare. Vi firade med musik med Kanalvimsan, tal, fiskdamm och massor av fika.

Vad är demokrati?

Vad innebär egentligen demokrati? Här försöker vi reda ut vad demokrati innebär och delar dessutom med oss av några boktips på temat.

Läsutmaning för 2022

Vet du inte riktigt vad du ska läsa? Då är en läsutmaning perfekt för dig!

Personalens bästa böcker från 2021

Nu har det snart gått ett helt år till. Vad har varit din bästa läsning?

Upptäck naturen - Till fots eller hemifrån

Här har vi samlat lite information och råd till dig som vill komma ut i naturen. Vi bjuder även på lästips - både för dig som är tokig i naturen och för dig som hellre stannar inomhus och tar del av andras äventyr hemifrån.

Hölö stänger för renovering

Den 1 maj 2021 stängde det integrerade skol- och folkbiblioteket i Hölö för renovering. Biblioteket ska få en ny entré i markplan, handikapptoalett, mötesrum och en helt ny inredning.

Renovering på Stadsbiblioteket

Arbetet med att renovera Stadsbiblioteket och Café Blås fasad ut mot Storgatan är nästan klart. 19-21 april kommer delar av mattan på barnavdelningen bytas ut och sagohuset att rivas.

TIO14

Biblioteket för dig som är mellan 10-14 år.

Lokalsamlingen

Hos oss på biblioteken i Södertälje finns särskilda samlingar med böcker och andra medier som har anknytning till Södertälje med omnejd. Tanken är att samlingarna ska vara en tillgång för dig som vill fördjupa dig i Södertäljes lokalhistoria och kulturarv.

Nya åtgärder mot smittspridning

Restriktionerna tas bort den 9 februari. Biblioteken har öppet så som tidigare.

Källkritik – vad är det?

Den 13 mars har källkritiken en egen dag. Hur kan man genomskåda en lögn eller missvisande propaganda? Vi har listat några knep.

Hitta böcker på ditt språk

På webbsidan världensbibliotek kan du hitta e-böcker och e-ljudböcker på 15 olika språk. Allt är dessutom gratis!

Älskade kvinnor

Stora delar av världen firar den internationella kvinnodagen den 8 mars varje år för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation. Det är ett initiativ som har sin grund i rörelsen för att driva igenom kvinnors rösträtt.

Mest utlånat 2020

Under isoleringens år har vi fått upptäcka ny världar, kunskaper och livsberättelser med en bok i handen. Så vad har vi i Södertälje lånat mest?

Boken kommer 70+

Under coronapandemin har vi kört hem böcker till dig som är 70+. Under juni 2021 tas denna service bort.

Vad läser andra?

Nyfiken på vilka böcker som lånas mest av barn och ungdomar på Biblioteken i Södertälje. Då har vi listorna för att stilla ditt nyfikenhet.

Språk

Sök