Läsa på olika sätt

Det finns många olika sätt att läsa på, och vi läser alla utifrån våra egna förutsättningar och förmågor.

Vissa har lätt för att läsa, vissa har lite svårare.

Men böcker finns för alla!

På den här sidan visar vi olika sätt att läsa på - lättlästa böcker, ljudböcker eller taktila böcker.

Här presenterar vi också tips på hur vi på biblioteket kan hjälpa till.

Bibblix

Vill du ha boktips från någon som inte är din förälder eller lärare? Är du 6-12 år? Då är Bibblix för dig! Appen innehåller tusentals hela böcker, som passar alla från nybörjarläsaren till bokslukaren.
Mer om Bibblix

Textlösa bilderböcker

Kan man läsa en bok utan text? Ja det kan man faktiskt! Det finns textlösa bilderböcker där man berättar historien i boken utan hjälp från text utan baserar berättelsen helt på bilderna i boken. Visst låter det spännande!
Mer om Textlösa bilderböcker

Äppelhyllan

Alla barn är olika och läser på olika sätt. På Äppelhyllan hittar du böcker som du kan läsa med ögon, öron eller fingertoppar, till exempel talböcker, teckenspråksböcker och taktila böcker.
Mer om Äppelhyllan

Häng med på Språktåget!

Att läsa och titta i böcker tillsammans med barn är inte bara roligt och mysigt. Det stimulerar också barnets språk och tal.
Mer om Häng med på Språktåget!

Hitta böcker på ditt språk

På webbsidan världensbibliotek kan du hitta gratis e-böcker och e-ljudböcker på 15 olika språk. Allt är dessutom gratis!
Mer om Hitta böcker på ditt språk

Lättläst och börja läsa

Det finns en mängd olika lättlästa böcker, som man läser av olika anledningar.
Mer om Lättläst och börja läsa

Böcker på många olika språk

På biblioteken finns det böcker på en massa olika språk, förutom på svenska och engelska.
Mer om Böcker på många olika språk

Ljudböcker

Lyssna på boken istället för att läsa den! Du vet väl om att det på biblioteket också finns ljudböcker, alltså böcker som du lyssnar på istället för att läsa.
Mer om Ljudböcker