Älskade kvinnor

Stora delar av världen firar den internationella kvinnodagen den 8 mars varje år för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation. Det är ett initiativ som har sin grund i rörelsen för att driva igenom kvinnors rösträtt.

Clara Zetkin är den kända kommunist som i början av 1900-talet föreslog att skapa en internationell kvinnodag för att främja kampen för kvinnors rösträtt och hedra kvinnorörelsen. Den 19:e mars 1911 hölls den för första gången i fyra länder: Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike. Där samlades över en miljon människor för att diskutera och demonstrera. Några dagar senare samma år brann det i en fabrik i New York, där 140 arbetande kvinnor omkom.

Båda dessa händelser skapade en debatt som främjade kvinnors kamp att få mer att säga till om och att låta kvinnor få mer kontroll över sina egna liv. Längre in på 1900-talet började allt fler länder i världen ge kvinnor rätt att rösta. Men vägen till rösträtt har varit lång för många.

I Sverige hade en del kvinnor rösträtt redan under frihetstiden, 1718-1772. Då omfattade rösträtten enbart myndiga kvinnor som tillhörde ett visst socialt skikt och som hade tillräckligt med pengar. Men den rätten togs sedan bort igen och frågan blev inte aktuell igen förrän under sent 1800-tal när Fredrik Theodor Borg lade fram en motion för kvinnors rösträtt i riksdagen. Motionen, som lades fram 1884, blev nedröstad.

Först 1919 röstades ett lagförslag igenom som gjorde att kvinnor fick allmän rösträtt i Sverige. I valet 1921 fick kvinnorna för första gången möjlighet att använda sig av sin nyvunna rösträtt.

Den 8 mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen också i Sverige, för att belysa de fortsatta skillnader som finns för de som identifierar sig som kvinnor. Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen, men även vi har långt kvar innan vi har nått sann jämställdhet. Till exempel har heltidsarbetande kvinnor på den svenska arbetsmarknaden bara 83% av lönen som heltidsarbetande män.

Fira 8 mars med oss och upptäck fler områden där kvinnor fortfarande kämpar för att utjämna skillnader eller upptäck några av de fantastiska kvinnor som skrivit litteratur genom historien. Kanske kan du hitta en ny favorit hos alla briljanta kvinnor av idag som skriver fantastiska böcker.

Vi sänder Live på Facebook ett samtal mellan Agneta Sommansson, från Wendela Hebbes vänner, och Emelie Lindström, bibliotekarie på Södertälje stadsbibliotek den 8 mars kl 14.00. Klicka på den här länken för att komma till evenemanget

Lista rezultatów

Sortuj wg: Data wydania
445853
Książka:Vad skulle de Beauvoir ha gjort?:2020 Książka
Gee, Tabi Jackson
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Tukan förlag
Typ zasobu: Fizyczny
Denna bok tar hjälp av några av världens mest inflytelserika kvinnor för att utforska olika problem ur ett feministiskt perspektiv.
448733
Książka:Feminism:2020 Książka
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Timbro förlag
Typ zasobu: Fizyczny
I Feminism reflekterar en rad namnkunniga skribenter kring feminismens betydelse i politik, arbets- och privatliv.
461042
Książka:Förebilderna:2020 Książka
Shalalvand, Tatiana
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Qba
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Mondial
Typ zasobu: Fizyczny
Förebilderna spräcker myten om den stereotypa entreprenören och visar att det finns kvinnliga entreprenörer i alla åldrar, ursprung och branscher. Boken lyfter fram både kända och mindre kända entreprenörer och erbjuder konkreta verktyg för att inspirera och uppmuntra kvinnor till att starta bolag.
451734
Książka:Osynliga kvinnor:2020 Książka
Criado Perez, Caroline
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Romanus & Selling
Typ zasobu: Fizyczny
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Om något av detta låter bekant, är chansen stor att du är kvinna.Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner - Osynliga kvinnor är en kompromisslös analys av vad vi inte vet - och varför vi inte vet det. En uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.
418113
Książka elekrtoniczna:Fånge i hederns famn:2019 Książka elekrtoniczna
Wallin, Galaxia
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Lava :Elib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
Att lyssna på de som sällan får synas och höras kan vara avgörande. Det ger dem hopp, och oss en djupare förståelse om ett av de mesta komplexa samhällsproblemen, nämligen hedersförtryck. Här kommer en bok som tar upp problemet. Boken handlar inte om hedersförtryck, den handlar snarare om hedersförtryckta. Galaxia Wallin Hur är det att leva under ständig kontroll, fruktan och känna skam för att vara en kvinna? Hur är det att dagligen drömma om att leva ett vanligt liv som alla andra och aldrig få det? Boken skildrar ett liv som till synes ser helt normalt ut, men under ytan är det något som vi inte kan relatera till eller ens föreställa oss. Livet under hedersförtryck är ett öde som bryter ner kvinnorna och förgör dem inifrån i syfte att bevara familjens heder. Även när $kMeToo lyckades engagera kvinnorna världens över, kunde inte hedersutsatta träda fram. Tystnaden för de kvinnorna är ett sätt att leva, och ett sätt att överleva. När författaren tog initiativet till uppropet $kUnderYtan, ett upprop för kvinnor som lever under hedersförtryck, vågade några vittna, dock, anonymt. Boken lyfter upp hedersproblematiken ur kvinnornas perspektiv. Den handlar inte om hedersförtryck, den handlar snarare om hedersförtryckta. Sju kvinnor och sju berättelser om hedersförtryck, våld och frigörelse. Kvinnorna tillhör olika etniciteter, religioner och åldrar. Det gemensamma är att de bor i Sverige och lever ändå under hederskultur. Kvinnorna fick i den här boken berätta färdigt och satte punkt där de ville. Boken skildrar deras farhågor, tankar och känslor. Deras drömmar som finns kvar, och de som har tynat bort. En samtidsdokumentation som modigt lyfter upp frågan till en ny nivå. Galaxia Wallin är personalvetare, journalist och föreläsare som är född och uppvuxen i Syrien. Hon har jobbat med hedersutsatta kvinnor och barn under lång tid både i Mellanöstern och här i Sverige./Innehållsbeskrivning från Elib.
414062
Książka elekrtoniczna:Bruna flickor:2019 Książka elekrtoniczna
Hubara, Koko
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohe/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Förlaget MElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
Koko Hubaras essäsamling Bruna Flickor handlar om vikten av att bli sedd. Hubara skriver om identitet, skönhet, hiphop och föräldraskap i förhållande till kön, etnicitet och klass. Här finns starka texter som ifrågasätter samhället och dess vithetsnorm. Tilltalet är personligt och argumentationen knivskarp i den här boken som alla som bryr sig om människors lika värde borde läsa. Essäerna bygger på inlägg som tidigare publicerats på Hubaras prisbelönta blogg Ruskeat Tytöt. Bloggen, som hon grundade av en slump i ett tillstånd av bakfylla och raseri, blev på kort tid omåttligt populär eftersom ingen annan skrivit från det här perspektivet i Finland: om rasifierade erfarenheter från en Brun Flicka till andra Bruna Flickor. Essäsamlingen var den första i sitt slag när den utkom på finska i februari 2017. Den har hyllats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det tidigare inte funnits plats för icke-vita personer. "Koko Hubaras essäer är ett andrum för svarta och bruna kvinnor i Norden" GÖTEBORGSPOSTEN/Innehållsbeskrivning från Elib
425297
Książka:Livet är för dyrbart för att dammas bort:2019 Książka
Lundqvist, Åsa
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Oha
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Nordic Academic Press
Typ zasobu: Fizyczny
421414
Książka:Queens of the kingdom:2019 Książka
Sutcliff, Nicola
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Simon & Schuster
Typ zasobu: Fizyczny
421292
Książka elekrtoniczna:1919:2019 Książka elekrtoniczna
Hörner, Unda
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Lind & Co
Typ zasobu: Elektroniczny
År 1919 får kvinnor i Tyskland rösträtt och börjar forma sina liv efter egen vilja. Konstnären Käthe Kollwitz blir den första kvinnan att väljas in i Konstakademien i Berlin och socialisten Rosa Luxemburg mördas på grund av sin politiska övertygelse. Samtidigt arbetar modeskaparen Coco Chanel med den senare så berömda parfymdoften Chanel No 5, och kemisten Marie Curies radiuminstitut slår upp portarna i Paris. Detta är bara några av de fascinerande kvinnor vi får lära känna i detta kulturhistoriska verk, där en lång rad livsöden skickligt vävs ihop med de stora, avgörande händelserna. Resultatet är en fascinerande och mångfasetterad bild av 1919, året då ingenting längre verkade vara omöjligt för kvinnorna. [Elib].
426112
Książka elekrtoniczna:Så jävla trött:2019 Książka elekrtoniczna
Hartley, Gemma
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Natur & Kultur :Elib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
I boken diskuterar författaren de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, dvs att organisera uppgifterna i hemmet och göra det känslomässiga jobbet. Trots att det är en sådan självklar del av hur våra relationer upprätthålls i hemmet, på arbetsplatsen, i samhället i stort är känslomässigt arbete ett relativt outforskat område.
437893
Książka:She speaks:2019 Książka
Cooper, Yvette
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: F.06
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Atlantic Books
Typ zasobu: Fizyczny
434083
Książka:Svenska kvinnor historien glömde:2019 Książka
Högberg, Stefan
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Historieporten
Typ zasobu: Fizyczny
446188
Książka elekrtoniczna:Tre kvinnor:2019 Książka elekrtoniczna
Taddeo, Lisa
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Vnd/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Atlantis
Typ zasobu: Elektroniczny
Tre amerikanska kvinnor. Åtta år av journalistiskt arbete. Tusentals timmar av samtal. Tre kvinnor är en djupdykning i kvinnors sexualitet, lust och längtan. Om allt vi ställer upp på mot vår vilja. Om allt vi längtar efter men inte vågar erkänna. Om vilka vi innerst inne är. [Elib].
421992
Książka elekrtoniczna:Kvinnorna som formade pophistorien:2019 Książka elekrtoniczna
Gunnarson, Anna Charlotta
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ijx/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: AtlasElib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
Varför minns musikhistorien hellre Karl Gerhards naziprotest än Karin Juels långt tuffare insats, mitt under brinnande världskrig? Hur fick skivbolagsbossen Sylvia Robinson idén som gjorde hiphopen världsberömd? Varför tjänade Dolly Parton hundratals miljoner på att tacka nej till Elvis Presley?Hur blev låtskrivaren och producenten Agnetha Fältskog reducerad till \den blonda i Abba\"? Vad gjorde bluesstjärnan Bessie Smith dagen efter att hon blivit knivhuggen av en kränkt förövare? När Anna Charlotta Gunnarson följer upp sin Augustnominerade faktabok \"Popmusik rimmar på politik\" gör hon det med den feministiska blicken fäst i gamla rocklexikon och mot dagens nätbaserade uppslagsverk. Med hjälp av statistik, analyser och gruvligt spännande personporträtt vänder och vrider hon på den världsbild som serverats och konserverats kring populärmusik och samhälle de senaste hundra åren. Varför ser vi oftare kvinnor vid mikrofonen än med instrument? Hur kommer det sig att Beatles synligaste fanskara på 60-talet var unga tjejer, medan dagens beundrare tycks bestå av män i övre medelåldern? Varför tillverkade en hemlig grupp kvinnor länge några av världens finaste gitarrer? Vem högg huvudena av New Kids On The Block? Flerfaldigt prisbelönta Anna Charlotta Gunnarson bjuder på underhållning och upplysning i den viktigaste boken på länge."/Innehållsbeskrivning från Elib.
422093
Książka elekrtoniczna:Korsettkriget:2019 Książka elekrtoniczna
Bagerius, Henric
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Natur & kultur
Typ zasobu: Elektroniczny
Vintern 1885 förklarade en grupp stockholmskor krig mot korsetten plagget som fick symbolisera det modeslaveri som de menade hindrade kvinnor från att engagera sig i offentligheten. Snart hade en dräktreformrörelse skapats som krävde kvinnors rätt att klä sig mer praktiskt och hälsosamt. Vilka var de kvinnor som engagerade sig i dräktreformen? Vilka plagg lanserade de som alternativ? Vilka argument använde de för att skapa opinion? Och framför allt: hur framgångsrika blev de i sitt krig mot korsetten? Utifrån så olika källor som mötesanteckningar, debattartiklar, obduktionsprotokoll och modekrönikor och hjälpt av ett rikt bildmaterial skildrar Henric Bagerius en kvinnlig frigörelsekamp som är okänd för många. Resultatet är nya perspektiv på den tidiga svenska kvinnorörelsen, på modeslaveri och relationen kvinna, kropp och kläder. [Elib].
426320
Książka:Svenska hjältinnor:2019 Książka
Luik, Colette van
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: uLs
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Bokförlaget Max Ström
Typ zasobu: Fizyczny
457494
Książka elekrtoniczna:"Inte så farligt":2019 Książka elekrtoniczna
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Vndp/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Bonnier :Elib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
I denna råa och rättframma antologi har Roxane Gay samlat 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått. Översättare: Hjalmar Manfred Svensson, Översättare: Manne Svensson, Omslagsformgivare: Sara R. Acedo/Innehållsbeskrivning från Elib.
450096
Książka:Tisdagar med Tolfterna:2019 Książka
Håkansson Petré, Lisbeth
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Stockholmia förlag
Typ zasobu: Fizyczny
423016
Książka elekrtoniczna:Kvinnor förändrar världen:2019 Książka elekrtoniczna
Gates, Melinda
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Natur & KulturElib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
I Kvinnor förändrar världen skildrar Gates sitt feministiska uppvaknande, stunden då hon insåg sambandet mellan kvinnors självbestämmande och samhällets välmående. Den fråga som ledde Gates in på den globala arenan var familjeplanering och tillgången till preventivmedel. I samhällen där kvinnor har tillgång till preventivmedel är kvinnorna friskare och har högre inkomst, och deras barn mer välnärda och högre utbildade. Det tog henne sedan vidare till bredare frågor: kvinnors rätt att välja yrke, mäns delaktighet i hemarbetet, betald föräldraledighet och ett slut på alla former av könsdiskriminering. Utifrån en personlig övertygelse om att alla liv är lika mycket värda, och inspirerad av sin mentor Hans Rosling, berättar Melinda Gates om sin resa från jobbet som dataingenjör på Microsoft till rollen som grundare av världens största privata stiftelse. I boken möter vi såväl nytänkande kvinnor och män som arbetar för jämställdhet världen över, som ögonöppnande fakta om fattigdom, utbildning och hälsa. Hon visar vilka oerhörda möjligheter det finns att driva på förändring i världen, både för politiken, näringslivet och oss som individer./Innehållsbeskrivning från Elib.
412368
Książka elekrtoniczna:Fördel kvinna:2018 Książka elekrtoniczna
Leijnse, Emma
Rok wydania: 2018
Język: szwedzki
Sygnatura: Ohja/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: NoKElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
I större delen av västvärlden har kvinnornas utbildningsnivå passerat männens. Det skiftet påverkar vårt samhälle på alla nivåer. Vad blir resultatet när alla jobb kräver utbildning men en växande grupp unga män inte klarar sig genom grundskolan? Vad händer med glesbygden när flickorna flyttar därifrån för att studera medan pojkarna stannar kvar? Och hur påverkas familjen när skillnaden i utbildningsnivå mellan män och kvinnor ökar? Journalisten Emma Leijnse har rest genom Sverige för att utforska hur vårt samhälle förändras när kvinnorna tar över universiteten. Reportageboken Fördel kvinna - den tysta utbildnings revolutionen är en berättelse om klass, våld, kön, utanförskap, självkänsla, familjelängtan och världsfred./Innehållsbeskrivning från Elib
429185
Książka elekrtoniczna:Dokumentet:2018 Książka elekrtoniczna
Rok wydania: 2018
Język: szwedzki
Sygnatura: Bt/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: Norstedt :Elib [distributör]
Typ zasobu: Elektroniczny
Dokumentet slog ned som en bomb på Aftonbladets redaktion. Den 8 maj 1978 lades ett häfte på varje skrivbord och i varje postfack. En grupp tjejer hade bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter av supande och tafsande män på arbetsplatsen. Det var början till en dialog med männen på jobbet,men det ledde också till en förändring av journalistiken och skapade möjligheter för kvinnor att göra karriär.

Lista rezultatów

319201
Książka elekrtoniczna:Maken:2012 Książka elekrtoniczna
Sundström, Gun-Britt
Rok wydania: 2012
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: BonnierElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
378813
Książka elekrtoniczna:Alberte och Jakob:2017 Książka elekrtoniczna
Sandel, Cora
Rok wydania: 2017
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: BonnierElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
11839
Książka:Häxringarna:1974 Książka
Ekman, Kerstin
Rok wydania: 1974
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
27613
Książka:Fattigadel: 1, Fattigadel:1938 Książka
Krusenstjerna, Agnes von
Rok wydania: 1938
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
319756
Książka elekrtoniczna:Rosen på Tistelön:2012 Książka elekrtoniczna
Flygare-Carlén, Emilie
Rok wydania: 2012
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: BonnierElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
Smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön i den bohusländska skärgården och hans två söner ska föra en last siden till fastlandet. Båten prejas av en tulljakt. Haraldssons dödar hela besättningen. Den unga Gabriella, Rosen på Tistelön, är helt ovetande till det brott som begåtts. En av mördarna har svåra skuldkänslor.
360318
Książka elekrtoniczna:Hertha eller "En själs historia":2014 Książka elekrtoniczna
Bremer, Fredrika
Rok wydania: 2014
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: BonnierElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
320466
Książka elekrtoniczna:Stolthet & fördom:2014:[Ny utg.] Książka elekrtoniczna
Austen, Jane
Rok wydania: 2014
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydanie: [Ny utg.]
Wydawca: ModernistaElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
29255
Książka:Rädd att flyga:1975 Książka
Jong, Erica
Rok wydania: 1975
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
Isadora Wing är rädd för att flyga. Med början på flyget till en psykoanalytikerkongress i Wien, startar en process som slutar med att flygskräcken är borta. En ingrediens är det knapplösa knullet. Utgavs på svenska första gången 1975.
63863
Książka:Silas Marner:1980 Książka
Eliot, George
Rok wydania: 1980
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
Silas Marner flyr sin strängt religiösa omgivning på den engelska landsbygden efter att ha anklagats för ett brott han inte begått. Han börjar ett nytt liv, som vävare i utkanten av en liten stad. Med tiden tjänar han ihop en förmögenhet, men ödet har gjort honom känslokall och bitter, och än en gång ska Silas Marner förlora allt han äger. Det är först när han tvingas adoptera en föräldralös flicka, som han finner anledning att åter söka sin tro.
28616
Książka:Glaskupan:1974 Książka
Plath, Sylvia
Rok wydania: 1974
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
347495
Książka elekrtoniczna:Döden på Nilen:2015:[Ny utg.] Książka elekrtoniczna
Christie, Agatha
Rok wydania: 2015
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydanie: [Ny utg.]
Wydawca: BookmarkElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
327839
Książka elekrtoniczna:Ett eget rum:2015 Książka elekrtoniczna
Woolf, Virginia
Rok wydania: 2015
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: ModernistaElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
320459
Książka elekrtoniczna:Jane Eyre:2014 Książka elekrtoniczna
Brontë, Charlotte
Rok wydania: 2014
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: ModernistaElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
Här skildras den unga Janes uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet
25999
Książka:Sargassohavet:2006 Książka
Rhys, Jean
Rok wydania: 2006
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Modernista
Typ zasobu: Fizyczny
Roman inspirerad av Brontës "Jane Eyre" som utspelar sig på Jamaica under tidigt 1800-tal. Den kreolska överklassflickan Antoinette Cosway gifter sig med engelsmannen Rochester. Äktenskapet är olyckligt och Antoinette drivs mot galenskap. Tidigare utgiven med titeln Den första hustrun (1989).
82152
Książka:Bonjour tristesse:1955 Książka
Sagan, Françoise
Rok wydania: 1955
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
313352
Książka elekrtoniczna:Det mest förbjudna:2013 Książka elekrtoniczna
Thorvall, Kerstin
Rok wydania: 2013
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydawca: BonnierElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
21712
Książka:Kvinnor och äppelträd:1933 Książka
Martinson, Moa
Rok wydania: 1933
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
6307
Książka:Pennskaftet:1910 Książka
Wägner, Elin
Rok wydania: 1910
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
Romanen gavs ut 1910 och utspelar sig bland yrkeskvinnor i Stockholm. Mycket handlar om arbetet för kvinnlig rösträtt, även om yrkesarbete och ekonomisk självständighet, politisk aktivism, social gemenskap samt frågor som rör moral, erotik och kärlek.
5128
Książka:Pengar:1885 Książka
Benedictsson, Victoria
Rok wydania: 1885
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
312808
Książka elekrtoniczna:Kallocain:2013:[Ny utg.] Książka elekrtoniczna
Boye, Karin
Rok wydania: 2013
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc/DR
Rodzaj zbioru Książka elekrtoniczna
Wydanie: [Ny utg.]
Wydawca: TelegramElibdistributör
Typ zasobu: Elektroniczny
Kemisten Leo Kall har uppfunnit en sanningsdrog som får människor att avslöja sina innersta drömmar. Många vill göra uppror mot Världsstaten och drömmer om ett annat liv. Utkom första gången 1940.
20347
Książka:Dödssynden:1960 Książka
Lee, Harper
Rok wydania: 1960
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
Nioåriga Scout bor i en liten småstad i Alabama på 1930-talet. När en ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, åtar sig Scouts far försvaret. Det blir slutet på idyllen. Utgavs på svenska första gången 1960.

Lista rezultatów

419375
Książka:Den första kvinnan:2019 Książka
Lundberg, Lotta
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: NoK
Typ zasobu: Fizyczny
Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara är en av två, i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men landet i öster är en opålitlig granne. Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin. Putin bedriver imperiets expansiva politik och kampen om sanningen finns överallt där nyheter förmedlas. Sara skriver allt spetsigare om Sverige, på ett sätt som väcker ryssarnas intresse.
418437
Książka:Det första chiffret:2019 Książka
Rudberg, Denise
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Forum
Typ zasobu: Fizyczny
Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.
423141
Książka:Bergens stjärnor:2019 Książka
Moyes, Jojo
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Printz Publishing
Typ zasobu: Fizyczny
Året är 1937 och engelska Alice har gift sig med Bennett som bor i USA i Kentucky. Hennes äktenskap är inte det hon tänkt sig så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier anmäler sig Alice entusiastiskt. Kentuckys Ridande Bibliotekarue tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför./Btj.
423607
Książka:Kvinnornas stad:2019 Książka
Gilbert, Elizabeth
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Norstedt
Typ zasobu: Fizyczny
Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, duger de alldeles utmärkt. I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.
436515
Książka:Doña Maria:2019 Książka
Samartin, Cecilia
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Bazar
Typ zasobu: Fizyczny
Doña Maria ser fram emot att hennes nevö Ernesto ska komma hem efter sina resor utomlands. Men vad hon inte vet är att han sitter som politisk fånge i fängelset i Havanna. Hans fru Silvia försöker få träffa honom men nekas tillträde. En söndag samlar Silvia de andra kvinnorna i samma situation och de promenerar till fängelset, helt klädda i vitt med varsin rosa gladiolus i handen. Frihetsrörelsen Damas de Blanco, kvinnor i vitt, är född.
438352
Książka:Flickornas tystnad:2020 Książka
Barker, Pat
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Bonnier
Typ zasobu: Fizyczny
Där Iliaden berättar om männen som stupade vid belägringen av Troja, vill Barker istället gestalta hur deras mödrar minns dem, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Här styr hustrurnas och mödrarnas perspektiv, de som förbinder de skadade och tvättar liken, de som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn. Boken ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor./Btj.
441635
Książka:Hur mår fröken Furukura?:2020 Książka
Murata, Sayaka
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Lind & Co
Typ zasobu: Fizyczny
Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år. Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken./Btj.
439439
Książka:Paradiset ligger under mammas fötter:2020 Książka
Dirawi, Gina
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Norstedt
Typ zasobu: Fizyczny
Mona längtar efter frihet, revolution och att slippa alla hyenor i småstaden som inte fattar att hon är en alfakrigarinna. Hennes bästa vän Mila måste skaffa betyg för att komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut som styrs av en grupp korrupta män. Hur ska en kvinna kunna skina när livet bara dumpar khara på en? Vad brukar världen göra mot kvinnor som vill ha mer än det som serveras?/Btj.
443038
Książka:Oväsen i Älvdalen:2020 Książka
Andebark, Annika
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Hoi
Typ zasobu: Fizyczny
Året är 1668. Den lilla socknen Älvdalen står på randen till vad som kommer att bli Sveriges största häxprocesser. Länsmannen har mycket att bevisa efter sina tidigare misslyckade försök att få fast trollkonorna. Efter månader av förhör erkänner Gertrud till slut att hon har farit till Blåkulla och det dröjer inte länge förrän fler kvinnor ställs inför samma anklagelser. Om de döms väntar bålet./Btj.
442708
Książka:Det som väntar mig:2020 Książka
Sanii, Parinush
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Ordfront
Typ zasobu: Fizyczny
I boken får vi följa Massoumeh under hennes uppväxt genom fem turbulenta årtionden i Iran, från åren före revolutionen 1979, via Islamiska republiken och kriget med Irak, fram till nutid. Det är en sällsynt inifrån skildring av ett slutet land, och en spegling av erfarenheterna hos en hel generation iranska kvinnor./Btj.
430782
Książka:Paris försvunna döttrar:2019 Książka
Jenoff, Pam
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: HarperCollins
Typ zasobu: Fizyczny
Manhattan 1946. På väg till arbetet hittar Grace en övergiven resväska. Hon öppnar den och finner tolv fotografier på olika kvinnor, som har varit spioner under andra världskriget. Tolv kvinnor som sändes ut på uppdrag runtom i Europa återkom aldrig och deras öden förblev okända. För att ta reda på vad som hände vänder sig Grace till Marie, en ung mamma med bakgrund som spion och hon visar sig bära på en häpnadsväckande historia.
440284
Książka:Jackie:2020 Książka
Swärd, Anne
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Bonnier
Typ zasobu: Fizyczny
I boken skildras en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. Det är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad./Btj.
426666
Książka:Nora:2019 Książka
Helle, Merete Pryds
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Natur & Kultur
Typ zasobu: Fizyczny
I boken får vi följa hur Nora kommer till insikt om sig själv, inte i tre akter utan under ett helt liv. Hon har alltid blivit behandlad som ett barn, först av fadern, sedan av maken, men genom kvinnor i sin närhet förmått att utvecklas intellektuellt såväl som sexuellt, och på så sätt leva ett parallellt liv. Hennes kärlek till maken är stor men i Italien förstår hon att ju mer kraft maken får, desto tommare blir hon.
456855
Książka:Klädesplagg mot kvinnor:2020 Książka
Boyer, Anne
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce.03
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Modernista
Typ zasobu: Fizyczny
417853
Książka:Herravälde:2019 Książka
Olofsson, Elin
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Wahlström & Widstrand
Typ zasobu: Fizyczny
Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på, allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. En roman om tre kvinnors kamp för frihet.
417827
Książka:Vem bryr sig?:2019 Książka
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc(s)
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Systerkonspirationen
Typ zasobu: Fizyczny
435755
Książka:Där inget vissnar mera:2019 Książka
Parry, Ambrose
Rok wydania: 2019
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Southside Stories
Typ zasobu: Fizyczny
I Edinburgh påträffas flera döda unga kvinnor. Alla bär spår av en utdragen, plågsam död. Läkarstudenten Will börjar som lärling hos den erkänt briljante doktor Simpson. Där finns också Sarah som ogillar Will från första stund. Även om motiven skiljer sig åt, har Will och Sarah skäl att undersöka de märkliga dödsfallen närmare. Sökandet för dem djupt in i Edinburghs mörkaste skuggor, där de motvilligt måste börja samarbeta för att överleva./Btj.
442012
Książka:En enda gnista:2020 Książka
Picoult, Jodi
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Bäckelin
Typ zasobu: Fizyczny
447211
Książka:Änkan som vägrade dö:2020 Książka
Mukhopadhyaya, Sirshendu
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Piratförlaget
Typ zasobu: Fizyczny
Somlata är ung när hon gifter in sig i en fin bengalisk familj. När den bitska matriarken Pishima dör är Somlata den som hittar henne. På något vis verkar den döda tala till henne och berättar vad hennes smyckeskrin finns men hon kräver att Somlata ska gömma guldet för resten av släkten. Pishima fortsätter styra släkten från andra sidan. Hemligheter kommer upp, festmåltider blir förstörda, inget går familjens väg. Det är upp till Somlata att lösa allt./Btj.
453518
Książka:Ett halvt andetag:2020 Książka
Agrell, Anna
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hc
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Historiska media
Typ zasobu: Fizyczny
444681
Książka:Krigarinnor:2020 Książka
Colombani, Laetitia
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Sekwa
Typ zasobu: Fizyczny
Systerskap och starka kvinnoöden från författaren till succ$SSSSSSSS/en Flätan.

Lista rezultatów

419545
Książka:The women's war:2019 Książka
Glass, Jenna
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
383469
Książka:Gather the daughters:2017 Książka
Melamed, Jennie
Rok wydania: 2017
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
398183
Książka:Makten:2018 Książka
Alderman, Naomi
Rok wydania: 2018
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Modernista
Typ zasobu: Fizyczny
På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. En amerikansk lokalpolitiker. En Londontjej med trasslig bakgrund. Men något får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död - och en hel värld sätts i gungning.
435397
Książka:The deep:2019 Książka
Solomon, Rivers
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Saga Press
Typ zasobu: Fizyczny
439649
Książka:Det sextonde året:2020 Książka
Liggett, Kim
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: uHce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: BW
Typ zasobu: Fizyczny
375321
Książka:Red sister:2017 Książka
Lawrence, Mark
Rok wydania: 2017
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
428081
Książka:The future of another timeline:2019 Książka
Newitz, Annalee
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
449220
Książka:The order of the pure moon reflected in water:2020 Książka
Cho, Zen
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: A Tor.com Book, published by Tom Doherty Associates
Typ zasobu: Fizyczny
A bandit walks into a coffeehouse, and it all goes downhill from there. Guet Imm, a young votary of the Order of the Pure Moon, joins up with an eclectic group of thieves (whether they like it or not) in order to protect a sacred object, and finds herself in a far more complicated situation than she could have ever imagined.
459800
Książka:Vem fruktar döden:2020 Książka
Okorafor, Nnedi
Rok wydania: 2020
Język: szwedzki
Sygnatura: Hce
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Palaver press
Typ zasobu: Fizyczny
419543
Książka:Vox:2018 Książka
Vox
Dalcher, Christina
Rok wydania: 2018
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
330459
Książka:Ancillary justice:2013 Książka
Leckie, Ann
Rok wydania: 2013
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
426330
Książka:The calculating stars:2018 Książka
Kowal, Mary Robinette
Rok wydania: 2018
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Tor
Typ zasobu: Fizyczny
459600
Książka:The once and future witches:2020 Książka
Harrow, Alix E
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
457843
Książka:The empress of salt and fortune:2020 Książka
Vo, Nghi
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: uHe
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Tom Doherty Associates
Typ zasobu: Fizyczny
"A young royal from the far north, is sent south for a political marriage in an empire reminiscent of imperial China. Her brothers are dead, her armies and their war mammoths long defeated and caged behind their borders. Alone and sometimes reviled, she must choose her allies carefully. Rabbit, a handmaiden, sold by her parents to the palace for the lack of five baskets of dye, befriends the emperor's lonely new wife and gets more than she bargained for."--Provided by publisher.
456822
Książka:The invisible life of Addie LaRue:2020 Książka
Schwab, Victoria
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Titan Books
Typ zasobu: Fizyczny
388552
Książka:God's war:2011 Książka
Hurley, Kameron
Rok wydania: 2011
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
390688
Książka:The tiger's daughter:2017 Książka
Rivera, K. Arsenalt
Rok wydania: 2017
Język: angielski
Sygnatura: uHe
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Tor
Typ zasobu: Fizyczny
403016
Książka:European travel for the monstrous gentlewoman:2018 Książka
Goss, Theodora
Rok wydania: 2018
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
333606
Książka:Seveneves:2015 Książka
Stephenson, Neal
Rok wydania: 2015
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
453502
Książka:The age of witches:2020 Książka
Morgan, Louisa
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
A magical tale of family, ambition and love, set in gilded age New York and London in 1692, Bridget Bishop was hanged as a witch. Two hundred years later, her legacy lives on in the scions of two very different lines: one dedicated to using their powers to heal and help women in need; the other, determined to grasp power for themselves.

Lista rezultatów

356530
Książka:Thor: Vol. 1, The goddess of thunder:2015 Książka
Aaron, Jason
Rok wydania: 2015
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
403637
Książka:Faith: 1, Hollywood and vine:2016 Książka
Houser, Jody
Rok wydania: 2016
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Valiant Entertainment
Typ zasobu: Fizyczny
441582
Książka:Man-eaters: vol. 1 :2019 Książka
Cain, Chelsea
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Typ zasobu: Fizyczny
378387
Książka:Black Widow: Vol. 1, S.H.I.E.L.D.'s most wanted:2016 Książka
Waid, Mark
Rok wydania: 2016
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Panini
Typ zasobu: Fizyczny
359200
Książka:Ms. Marvel: Vol. 1, No normal / writer: G. Willow Wilson ; artist: Adrian Alphona:2014 Książka
Rok wydania: 2014
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Marvel
Typ zasobu: Fizyczny
359201
Książka:Jessica Jones: Alias: Vol. 1:2015:[Ny utg.] Książka
Bendis, Brian Michael
Rok wydania: 2015
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydanie: [Ny utg.]
Wydawca: Marvel Comics
Typ zasobu: Fizyczny
459126
Książka:The golden age: Book 1 :2020:First American edition. Książka
Moreil, Roxanne
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydanie: First American edition.
Typ zasobu: Fizyczny
"Legend tells of a Golden Age, 'when the valleys and mountains were not constrained by walls. When men would come and go as they pleased...' But those days are long gone.The kingdom has been stricken by famine and is plagued by the corruption of the lords of the court. When the old king dies, his daughter, Tilda, prepares to take the throne and succeed him. With the support of the wise Tankred and the loyal Bertil, her closest counselors and friends, she intends to carry out the reforms needed to relieve her people of their misery. But a plot led by her younger brother suddenly condemns her to exile. Guided by strange visions, Tilda decides to take back her kingdom with the help of her two companions. Thus begins a long journey in which their fate will become intertwined with 'The Golden Age'. More than just a legend, much more than an account of free men and their struggle, it's a lost book with power enough to change the world."--Provided by publisher.
459127
Książka:The league of super feminists:2020 Książka
Malle, Mirion
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: Drawn & Quarterly
Typ zasobu: Fizyczny
The League of Super Feminists is an energetic and fierce comic for tweens and younger teens. Cartoonist Mirion Malle guides readers through some of the central tenets of feminism and media literacy including consent, intersectionality, privilege, body image, inclusivity and more; all demystified in the form of a witty, down-to-earth dialogue that encourages questioning the stories we're told about identity. Malle?s insightful and humorous comics transport lofty concepts from the ivory tower to the eternally safer space of open discussion. Making reference to the Bechdel test in film and Peggy McIntosh?s dissection of white privilege through the metaphor of the ?invisible knapsack,? The League of Super Feminists is an asset to the classroom, library, and household alike. Knights and princesses present problems associated with consent; superheroes reveal problematic stereotypes associated with gender; and grumpy onlookers show just how insidious cat-calling culture can be. No matter how women dress, Malle explains, there seems to always be someone ready to call it out. The League of Super Feminists articulates with both poise and clarity how unconscious biases and problematic thought processes can have tragic results. Why does feminism matter? Are feminists man-haters? How do race and feminism intersect? Malle answers these questions for young readers, in a comic that is as playful and hilarious as it is necessary.
459145
Książka:A map to the sun:2020:First edition Książka
Leong, Sloane
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: uHe
Rodzaj zbioru Książka
Wydanie: First edition
Typ zasobu: Fizyczny
459463
Książka:Buffy the vampire slayer: Volume one. : High school is hell / :2019 Książka
Bellaire, Jordie
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: He
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: BOOM! Studios, a division of Boom Entertainment, Inc
Typ zasobu: Fizyczny
"This is the Buffy Summers you know, who wants what every average teenager wants: friends at her new school, decent grades, and to escape her imposed destiny as the next in a long line of vampire slayers tasked with defeating the forces of evil...only this time around her world looks a lot more like the one outside your window."--Provided by publisher.
459466
Książka:Under the moon:2019 Książka
Myracle, Lauren
Rok wydania: 2019
Język: angielski
Sygnatura: uHe
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: DC Ink
Typ zasobu: Fizyczny
458567
Książka:Snapdragon:2020 Książka
Leyh, Kat
Rok wydania: 2020
Język: angielski
Sygnatura: uHe
Rodzaj zbioru Książka
Wydawca: First Second
Typ zasobu: Fizyczny
"Snap's town had a witch. At least, that's how the rumor goes. But in reality, Jacks is just a crocks-wearing, internet-savvy old lady who sells roadkill skeletons online--after doing a little ritual to put their spirits to rest. It's creepy, sure, but Snap thinks it's kind of cool, too. They make a deal: Jacks will teach Snap how to take care of the baby opossums that Snap rescued, and Snap will help Jacks with her work. But as Snap starts to get to know Jacks, she realizes that Jacks may in fact have real magic--and a connection with Snap's family's past."--Provided by publisher.
459698
Książka:Eat, and love yourself:2020 Książka