angle-left Assyriska/Syrianska biblioteket

Assyriska/Syrianska biblioteket

Det assyriska/syrianska biblioteket på Södertälje stadsbibliotek är en unik specialsamling av litteratur. Det är en guldgruva för den som är intresserad av historia, litteratur och religion.

Starten för det assyriska/syrianska biblioteket kom med en motion från en kommunpolitiker, Emil Barhebreus, som den 27 november 2000 förslog att Södertälje kommun skapar ett assyriskt syrianskt bibliotek i Södertälje i likhet med det kurdiska biblioteket i Stockholm. Ett av hans viktigaste argument var vikten av kunskapsöverföring från en generation till en annan.

Många av Södertäljes invånare har ett assyriskt syrianskt ursprung och då många kommer från flera olika länder är det särskilt svårt att hitta samlade dokument och böcker om denna grupp. Emil Barhebreus menade också att det är angeläget att öka kunskapen om folkgruppens kultur och historia hos kommunens alla medborgare.

Kommunfullmäktige i Södertälje gav Södertälje stadsbibliotek senare i uppdrag att skapa en plats för det assyriska/syrianska biblioteket. I år 2021 firar biblioteket 20 år som en del av Södertälje stadsbibliotek.

I det assyriska/syrianska biblioteket finns böcker på över tio språk, bland annat på assyriska, syrianska, armeniska, arabiska, kurdiska, turkiska, engelska, tyska, finska, spanska, franska och svenska. Samlingen består av böcker, dokument, film och en hel del CD-skivor och den utökas kontinuerligt. En hel del böcker som inte får plats i hyllan finns i Stadsbibliotekets magasin. Litteraturen är indelad i fack- och skönlitteratur. Litteratur på syriska, arabiska och turkiska har egna avdelningar.

Vi får också in mycket gåvor och donationer och samlingen är till stor del resultatet av dessa. Har du förslag på böcker vi skulle kunna köpa in till avdelningen? Det går bra att lämna inköpsförslag via hemsidan.