Hur säker är du på nätet?
Någon ringer dig från banken och säger att de uppmärksammat ett misstänkt intrång på ditt bankkonto. För att kunna hjälpa dig ber banken dig om att verifiera dig med bank-ID.
En vän till dig skickar ett sms med sitt kontonummer och frågar om hen inte kan få låna några tusenlappar för att klara sig månaden ut.
Du får ett mejl från en välkänd paketleverantör om att de har ett paket till dig. Eftersom paketet skickats från utlandet behöver du först följa en länk för att betala en mindre avgift.
Hur agerar du om det händer dig?
Tyvärr är det vanligt att bli lurad på internet. Faktum är att vem som helst kan råka ut för att bli lurad. Om man blir rädd eller stressad tänker man inte på säkerheten på samma sätt som man skulle göra i en normal situation. Men med lite kunskap och ganska enkla metoder går det att vara förberedd.
Tre tips på hur du blir säkrare på nätet
1. Kolla upp avsändaren
Om du fått ett missänkt mejl eller sms bör du kolla upp vem som skickat det. Granska först mejladressen eller telefonnumret, ser det ut att vara trovärdigt?
Får du ett mystiskt meddelande från någon du känner är det bra att kontakta personen och dubbelkolla innan du gör något mer.
Lär dig mer om hur du upptäcker bluffmejl och bluff-sms.
2. Se över dina lösenord och säkerhetsinställningar
Se över dina inställningar i mejlen, på Facebook, Instagram eller andra sociala medier.
Du kan själv välja hur mycket information du vill dela med andra och aktivera s.k. tvåfaktorsautentisering så att du alltid behöver logga in i två steg, t.ex. med en kombination av lösenord och en egångskod som skickas via SMS.
Läs på om hur du väljer ett säkert lösenord.
3. Ta det lugnt!
Det är sällan riktigt bråttom. Undvik att göra något riskabelt (klicka på en länk, göra en överföring, ge uppgifter till någon annan) i en situation där du är stressad. Många bedragare har som strategi att göra oss stressade, för då blir vi mindre försiktiga.
Så ta ett djupt andetag och tänk till. Har du ens beställt något paket? Verkar det rimligt att banken ringer och vill att du använder ditt Bank-ID? Och använder Polisen verkligen Gmail när de behöver komma i kontakt med någon?
Lär dig mer
- Är du nätklok? Testa dig själv! Från Stöldskyddsföreningen.
- Internetstiftelsens snabbkurser i internetsäkerhet
- Stöldskyddsföreningens säkerhetsguider
- Information och checklista från MSB (pdf)
Bibliotekets egen Digihjälp
Handla på nätet
Om filformat
Om BankID
Säkerhet på nätet
Boka handledning
Boka handledning på biblioteket om du vill lära dig mer om hur du på ett tryggt sätt kan söka information, använda sociala medier eller bli mer källkritisk.