Barn- & ungdomsböcker som tv-serier & film

Barn- & ungdomsböcker som tv-serier & film

Har du kanske läst en bok och undrat hur det skulle se ut om den filmatiserades? Eller har du kanske tittat på en tv-serie och undrat om den också finns som bok? Här kommer en lista med både gamla och nya böcker som finns som tv-serie/film. Enjoy!

Jay Asher - 13 reasons why (2007)

En dag när Clay Jensen kommer hem finner han ett paket på verandan. Inuti hittar han flera kassettband som är inspelade av hans klasskamrat Hannah Baker – som två veckor tidigare begått självmord. På den första kasetten hör han Hannahs röst och hon berättar att om Clay fortsätter lyssna kommer han att få reda på 13 skäl till varför hon gjorde det.

Tv-serien kom 2017 och den fjärde, avslutande säsongen släpptes 2020.

 

Leigh Bardugo - Shadow & bone (2012)

Landet Ravka var en gång rikt och blomstrande. Nu har riket drabbats av krig och fattigdom. Alina Starkov, en av alla de föräldralösa ungdomarna i landet, och hennes bästa vän Mal blir attackerade på en resa. En mycket gammal kraft vaknar i Alina när Mal hotas till livet. Kraften är stark nog att rädda hennes bästa vän och kanske kan den också rädda det drabbade Ravka?

Tv-seriens första säsong hade premiär den 23:e april 2021.

 

Tonke Dragt – The letter for the king (1962)

Den blivande riddaren Tiuri, tillsammans med en grupp äldre ungdomar, är inlåsta i stadens katedral. De ska hålla sig vakna under natten och får inte prata med varandra. Detta är ett test som ska göras natten innan man kan dubbas till kungens riddare.

Natten går och plötsligt hör de någon som knackar på dörren till katedralen och ber om hjälp. Personen berättar att den har ett brev som bara måste levereras till kung Unauwen, som befinner sig över bergen på andra sidan landet. Trots att han närmar sig morgondagen och dubbningen tar Tiuri på sig uppdraget. Han lämnar snabbt kyrkan och ger sig iväg på det farliga äventyret.

Tv-seriens första säsong släpptes 2020. I nuläget är det inte bestämt om det kommer en säsong 2, men vi får hoppas! 😊

 

Jenny Han – To all the boys I’ve loved before (2014), P.S. I still love you (2015) & Always and forever, Lara Jean (2017)

Om man är ett fan av dessa underbara, romantiska böcker har man nog inte heller missat att alla delar finns som film. Den första släpptes 2018 och den sista nu 2021.

Lara Jean har en låda full med kärleksbrev. Det är kärleksbrev som hon själv har skrivit till varje kille som hon någonsin varit kär i. Och i lådan ligger det totalt fem stycken. Hon hade aldrig tänkt skicka breven utan ville skriva de för hennes egen skull, för att få ned känslorna på papper.

Men en dag när Lara Jean kommer hem är breven borta! Hon får panik när hon får reda på att de skickats iväg. Ett av kärleksbreven var signerat till hennes storasysters ex-pojkvän..

L M Montgomery  - Anne of Green Gables (1908)

Anne är elva år när hon kommer till sina fosterföräldrar på Grönkulla. De vill först skicka tillbaka henne då de inte ser framför sig att hon skulle kunna hjälpa till på gården som t.ex. en fosterpojke. De gillar inte att hon drömmer sig bort och lever i sin egna värld. De tycker också att hon pratar alldeles för mycket! Alla som bor i Grönkulla börjar dock tycka om Anne trots en del misstag hon gör.

Anne på Grönkulla har du kanske redan sett en filmatisering av då boken finns som både film och miniserie. Men 2017 släpptes också Jag heter Anne - en helt ny serie baserad på boken.

 

John Green – Looking for Alaska (2005)

Tonåringen Miles är sugen på att lämna sitt gamla liv bakom sig och flyttar till en ny skola. På skolan träffar han Alaska som skakar om honom och hans nya liv och ingenting blir riktigt som vanligt igen. Alaska vänder upp och ner på hans värld, som plötsligt blir lite mer spännande än han kanske tänkt sig…

Detta underbara tonårsdrama släpptes också som en miniserie 2018. Perfekt för dig som vill sätta ansikten till de fantastiska karaktärerna i boken.

 

Soman Chainani – The school for good and evil (2013)

The school for good and evil tränar upp flickor och pojkar att bli skurkar och hjältar.

Boken handlar om Sophie, en ung tjej som längtar efter äventyr och inte vill något hellre än att bli accepterad till den ärofyllda skolan i Gavaldon. Sophie och hennes vän Agatha blir utvalda men väl på skolan är inte allt som de tänkt sig..

Den här bokserien finns i sex delar och snart kommer en film baserad på den första boken!

Andra barn/ungdomsböcker som också finns som tv-serie:

Cassandra Clare – The mortal instruments (2007)

Kirsten Smith – Trinkets (2013)

Max Brallier – The last kids on earth (2015)

Lemony Snicket – A series of unfortunate events (1999)

Ohcan