Serietidningens dag 2 mars
Vad är en serie?
En tecknad serie är en följd av bilder, med eller utan text, vilka presenterar en berättelse. Bilderna kan vara svartvita eller i färg. Förutom blyerts, bläck och tusch förekommer även andra illustrationstekniker, såsom akvarell eller fotomontage. I västvärlden läses tecknade serier vanligtvis från vänster till höger. I Asien, bl.a. i Japan, läses de vanligtvis från höger till vänster.
Tecknade serier förekommer i flera olika format. En tidig form är seriestrippen med en horisontell rad av rutor, som ofta återfinns på dagstidningarnas seriesidor. Söndagssidan är besläktad med seriestrippen, men är ett längre serieavsnitt. Det svenska begreppet seriealbum används brett för all tryckt serieutgivning som inte är periodisk. Termen serieroman eller grafisk roman används ofta för verk med en tydligare vuxen målgrupp och brukar oftast (men inte alltid) vara en längre sammanhängande berättelse. Ett nyare serieformat är webbserien, även kallad webtoon, med ursprung i Sydkorea.
Hur har seriens historia sett ut?
Serieformatet fick sitt genomslag i USA på 30-talet då det publicerades serietidningar med karaktärer som Superman och Batman (i Sverige kända som Stålmannen och Läderlappen).
I Europa började serietidningarna att ges ut efter andra världskriget, då blev tidningar som Kalle Anka, Seriemagasinet och Fantomen populära. Innan dess hade serier mest funnits som inslag i tidningar och tidskrifter. Serietidningarna hade sin storhetstid på 70-talet och det var då serier som Lucky Luke, Asterix och Tintin kunde läsas i Sverige.
Sedan dess har produktionen av serietidningar sjunkit i en stadig takt. Desto populärare har serieromanen blivit. Särskilt under 2000-talet har serien i bokformat växt och det är även under detta århundrade som kvinnliga serieskapare blivit alltmer publicerade. Exempel på svenska serieskapare från denna tid är Liv Strömquist, Anneli Furmark, Nina Hemmingson, Moa Romanova och Sara Granér.
Under 1900-talets slut introducerades en särskild sorts serie till den svenska marknaden, nämligen manga, den tecknade seriestilen från Japan som blivit allt mer populära bland barn och unga i alla åldrar.
Visste du detta om tecknade serier?
- Musse Pigg-Tidningen var Sveriges första egentliga serietidning.
- Enligt ett tecknat avsnitt på 1940-talet föddes Kalle Anka på fredagen 13:e. Detta skulle kunna vara förklaringen till Kalles ständiga otur.
- Kalle Ankas fullständiga namn på originalspråket engelska är Donald Fauntleroy Duck, men mellannamnet används nästan aldrig.
- Byggnaderna i Gotham City i Batman fick till en början sin inspiration från miljön och arkitekturen i det tidiga 1900-talets New York och Chicago.
- När X-men skulle introduceras som tecknad serie 1963, så ombads Stan Lee först att kalla serien The Merry Mutants. Men slutligen valdes ändå namnet X-men, då ordet ”mutant” ansågs för ovanligt.
- Fantomens följeslagare Devil är inte en hund utan en bengalisk bergsvarg, som Fantomen tog hand om efter att en tjuvjägare hade skjutit varghonan och resten av valpkullen. Fantomen har även en häst, Hero.
- Kryptonit är namnet på det ämne som sägs kunna skada Stålmannen. Kryptonit är ett påhittat ämne, men det finns även en riktig substans som kallas krypton – ett grundämne och en ovanlig ädelgas i jordens atmosfär.
- Marvels seriefigur Hulken var från början tänkt att vara grå till färgen, men på grund av ett skrivarfel fick han en grön färg.
- Joakim Pirinens Socker-Conny är en våldsam och tragisk figur. Namnet Socker-Conny sägs härröra från en verklig person som gärna ville ha extra mycket socker i kaffet.
- Liv Strömquist började rita serier redan i femårsåldern, och då bland annat riddare och drakar.