True Crime
True Crime är en genre inom radio, tv, litteratur och film där man skildrar verkliga brott. På svenska skulle true crime översättas som "verkliga brott" eller "sanna brott", men oftast används det engelska begreppet även i Sverige. Här berättar vi kort om genren. Lite längre ned på sidan hittar du en tipslista med boktips.
En genre som ligger nära true crime i sin berättarstil är den lite mer välbekanta deckaren. Men till skillnad från true crime så är en deckare skönlitterär, även om det finns deckare där författaren inspirerats av verkliga brott men tagit sig en del friheter och blandat in påhittade inslag. Ett exempel på det är Joyce Carol Oates bok My Sister, My Love som handlar om mordet på JonBenét Ramsey, där författaren bytt ut JonBenéts namn och skriver på ett spekulativt sätt om vad som faktiskt hände.
En tidig och betydelsefull klassiker inom True crime-genren är Truman Capotes In Cold Blood som handlar om mordet på en familj i Kansas. Det blev en bästsäljande bok i USA och chockerade genom att på ett nytt sätt skildra människans mörkaste sidor på nära håll. Boken har även filmatiserats.
True crime-genren idag består av otaliga poddar, serier, filmer och böcker och har vuxit till en industri där man kan tjäna pengar på att skildra andra människors lidande. För den som sätter sig in i genren blir det snabbt tydligt att kvaliteten är minst sagt varierande. Med det sagt så har intresset för true crime även öppnat upp för internetdetektiver som tillsammans försöker lösa brott som det traditionella rättsväsendet inte har lyckats med.
Ibland har utredningar eller s.k. kalla fall återupptagits efter att nya rön framkommit i dessa amatörkretsar. Michelle Macnamaras bok Jag försvinner i mörkret är ett resultat av just en sådan amatörutredning som författaren själv bedrev i jakten på den sadistiska mördaren som fått namnet "Golden state killer".
För dig som vill hitta True crime bland hyllorna i biblioteket så rekommenderar vi ett besök till avdelning Oer där du hittar böcker om rättsfall. Men missa heller inte att kika på hyllan med biografier och på avdelning K (Historia).