Upptäck naturen - Till fots eller hemifrån

Här har vi samlat lite information och råd till dig som vill komma ut i naturen. Vi bjuder även på lästips - både för dig som är tokig i naturen och för dig som hellre stannar inomhus och tar del av andras äventyr hemifrån.

Kartor och tips

Utanför Stadsbibliotekets entré på plan 2 i Lunagallerian hittar du en vagn med informationsfoldrar av olika slag. Här finns material från kommunens Naturcentrum, som små kartor med information och tips om olika naturreservat i kommunen.

I den lite tjockare Utflyktsguiden finns alla kartor och tips samlade. Också den finns att hämta alldeles gratis. Perfekt att packa ned i ryggsäcken innan du ger dig ut! Utflyktsguiden finns också att hämta i PDF-format.

Missa heller inte att kolla in Naturkartan på nätet. Naturkartan finns också som app både för iPhone och Android. Södertälje och flera närliggande kommuner är anslutna.
 
För dig som vill hålla koll på Naturcentrums aktiviteter i kommunen så rekommenderar vi att hålla koll på deras Facebooksida eller på Instagram.


Läsning om friluftsliv 

På biblioteken hittar du förstås böcker om friluftsliv, vandring och tips på vad man ska tänka på innan man ger sig ut i naturen. En del av böckerna finns på vår Miljöhylla, men du kan också hitta böcker på andra avdelningar. Be gärna personalen om hjälp så guidar vi dig rätt.

Om du inte kan ta dig till biblioteket eller är 70+ så kommer vi gärna hem med böcker till dig. Här kan du läsa mer om Boken Kommer.

Lite längre ned på den här sidan har vi samlat några boktips till dig som vill uppleva naturen själv eller i sällskap med barn.
Ger du dig hellre ut på äventyr i böckernas värld? Misströsta inte, det finns en tipslista för dig också!

 

Visste du att...

Allemansrätten ger alla rätt att vistas och stanna till en stund även på privat mark. Det innebär att alla vi som bor i Sverige kan gå eller cykla nästan var som helst i naturen. Där kan vi röra på oss, tälta, lyssna på fåglar, eller plocka med oss blommor, svamp och bär hem.

Samtidigt måste vi vara försiktiga i naturen och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte skräpa ned, röra oss för nära bostadshus, skada träd och buskar eller på annat sätt störa naturen. I nationalparker eller naturreservat gäller hårdare regler.

För dig som vill lära dig mer om allemansrätten och vilka regler som gäller så har Naturvårdsverket all information du behöver.

Vandring och andra äventyr i skog och mark

Romaner som utspelar sig i skog och mark

Vara i naturen med barn

Sök

Språk

sv-se