angle-left Det assyriska/syrianska biblioteket - En unik samling

Det assyriska/syrianska biblioteket - En unik samling

Det assyriska/syrianska biblioteket på Södertälje stadsbibliotek är en unik specialsamling av litteratur som rör den assyriska/syrianska gruppen. Det är en guldgruva för den som är intresserad av historia, litteratur och religion.

Den 27 november år 2000 kom det in en motion till kommunfullmäktige i Södertälje från en lokalpolitiker, Emil Barhebreus. I motionen föreslår han att det bör instiftas ett assyriskt/syrianskt bibliotek i Södertälje i likhet med det kurdiska biblioteket i Stockholm. En av hans viktigaste argument var vikten av kunskapsöverföring från en generation till en annan. Många av Södertäljes invånare har ett assyriskt/syrianskt ursprung och då många kommer från flera olika länder är det särskilt svårt att hitta samlade dokument och böcker om denna grupp. Han menade också att det är angeläget att öka kunskapen om folkgruppens kultur och historia hos kommunens alla medborgare.

I det assyriska/syrianska biblioteket finns böcker på över tio språk, bland annat på assyriska/syrianska, armeniska, arabiska, kurdiska, turkiska, engelska, tyska, finska, spanska, franska och svenska.  Samlingen består av böcker, dokument, film och en hel del CD-skivor och den utökas kontinuerligt. En hel del böcker som inte får plats i hyllan finns i Stadsbibliotekets magasin
Litteraturen är indelad i fack- och skönlitteratur och även delvis efter språk. Litteratur på syriska, arabiska och turkiska har egna avdelningar.

Vi försöker alltid hålla koll på nya böcker som ges ut. Det finns särskilt två förlag i Sverige som ger ut en hel del böcker, Nineveh Press och Tigris press. Det finns också en hel del tidskrifter med bokrecensioner såsom Assyriska riksförbundets tidskrift Hujådå.

Vi får också in mycket gåvor och donationer och samlingen är till stor del resultatet av dessa. Har du förslag på böcker vi skulle kunna köpa in till avdelningen? Det går bra att lämna inköpsförslag via hemsidan.

Under Tips och Inspiration hittar du en tipslista med nya och aktuella böcker från avdelningen.

Visste du att det precis startat en assyrisk bokklubb på stadsbiblioteket? I höstas uppmärksammade SVT Nyheter den nystartade bokklubben. Här är datumen för kommande träffar:

12 januari, bok: Gilgamesheposet.

8 mars, bok: ej bestämd.

3 maj, bok: ej bestämd.