svenska

Romaner om livet i 1700-talets Sverige

Christopher O’Regan är en uppskattad föredragshållare och författare som besökt Södertälje flera gånger. Han ger på ett både intressant och roligt sätt en inblick i det sena 1700-talets värld. Inspirerade av O’Regans besök har vi gjort en lista med tips på  spännande romaner som utspelar sig i 1700-talets Sverige.  

Christopher O'Regans böcker

Romaner om 1700-talet

1-14 av 16
257682
Bok:Jag skall dundra
Av: Englund, Peter
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Polen 1706. Fänrik Magnus Sundman ansluter sig till den svenska hären och när ett proviantuppdrag till ett gods spårar ur, och kapten Sparre dödas, blir Magnus och Johan Drake rivaler i kampen om befälsrollen. Romanen är en utveckling av ett filmmanus.
338940
Bok:Det gift som konungar dricka
Av: Gustafson, Kenneth
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
115164
Bok:Porto Francos väktare
Av: Rosman, Ann
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Tredje boken med kriminalinspektör Karin Adler. År 1793 stiger en ung kvinna i land i Marstrands hamn. Iklädd manskläder och med håret avkapat, hoppas hon bli tagen för man, hitta arbete och någonstans att bo. Flera hundra år senare hittas en kvinna och ett spädbarn döda i Gamle mosse. Karin Adler kopplas in.
309413
Bok:Svulten
Av: Taivassalo, Hannele Mikaela
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
297126
Bok:Pottungen
Av: Laestadius Larsson, Anna
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Andra boken i en trilogi. I mars 1792 ligger Gustav III död på Stockholms slott och hertig Karl visar upp sig för folket som den nye regenten. Samtidigt står den f.d. pottungen Johanna på borggården och undrar hur hon ska kunna försörja sig och sonen Nils. Inne i slottet drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt.
204664
Bok:Ljus från ingenstans:2008
Av: Andersson, Lars
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Den första boken om byn Hedås vid Klarälven. Berättelsen börjar för fyrahundra år sedan när Knut bryter mark på en plats vid Klarälven i Värmland. Genom kyrkböcker, sockenstämmoprotokoll och bouppteckningar följer författaren, ättling till Knut, platsen och dess människor.
219113
Bok:Fukta din aska
Av: Brunner, Ernst
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
En roman om Carl Michael Bellman och hans tid, 1700-talet. Läsaren får följa honom från barndomen i Maria församling i Stockholm fram till 1795 då han dör i lungsot, utblottad.
200731
Bok:Edelcrantz förbindelser
Av: Persson, Malte
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Huvudperson i romanen är Abraham Niclas Clewberg, adlad Edelcrantz (1754-1821). Han var från början poet, blev sedan hovbibliotekarie och operadirektör, ledamot i Svenska akademien, uppfann ett optiskt telegrafsystem, införde ångkraften i Sverige och byggde Eldkvarn. Vilket pris fick han betala för sin karriär?
175949
Storstilsbok:Allting har sin tid:2000
Av: Rydsjö, Elsi
Hylla: Hc
Medietyp: Storstilsbok
173396
Bok:Livläkarens besök:1999
Av: Enquist, Per Olov
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Den tyske läkaren Struensee kommer till Danmark på 1760-talet som kung Christian VII:s livläkare. Den unge kungen är offer för intriger och maktkamp. Struensee för med sig upplysningsidéer från kontinenten.
41655
Bok:Vägen mot Bålberget
Av: Söderlind, Therése
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget. Veronicas farmors berättelser gör att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer upp på samma plats men trehundra år tidigare. År 1674 rannsakas hon för trolldom. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof.
167358
Bok:Skandalös kärlekshistoria
Av: Gustavsson, Anita
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
108363
Bok:Ljusets dotter
Av: Nemert, Elisabet
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Vid Edsbergs slott i Sollentuna i slutet av 1700-talet finns Maria vars far är förman. Hans våldsamma sätt har orsakat Maria en höftskada. Hennes enda riktiga glädjeämne är musiken och i hemlighet spelar hon på morfaderns fiol. En kväll när spelmannen är sjuk börjar Maria spela, något som kommer att förändra hennes liv.
90223
Bok:Krigens barn:1985
Av: Fogelström, Per Anders
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Fortsättning på romanen Vävarnas barn. Berättelsen utspelas under krigen 1788-1814. Flera personer från Vävarnas barn är med och många av deras barn. Under den här perioden mördas Gustaf III, hans son blir avsatt och Axel von Fersen lynchas utan att militären ingriper.