svenskaEnglish

E-uppslagsverk och andra faktadatabaser

Om du letar efter information om något kan du söka i bibliotekets e-uppslagsverk och faktadatabaser. Vissa databaser kan du söka i hemifrån genom din dator. Andra finns tillgängliga på datorerna i biblioteket.

För att logga in på de e-uppslagsverk och databaser som du kan söka i hemifrån använder du ditt bibliotekskortsnummer. Om ditt bibliotekskort har mer än 11 siffror ska du bara skriva in de 11 första siffrorna. Det går inte att logga in med personnummer i någon av de här tjänsterna.

Uppslagsverk

Nationalencyklopedin

logga - NE(i biblioteket, och för skolelever även hemifrån)

Ett aktuellt svenskt uppslagsverk som också har andra resurser som ordböcker, länktips, temapaket och interaktiv altas. NE har också datumsökning och årsöversikter. Där du kan se vad som hände ett speciellt datum eller ett visst år i historien. Det finns även rim- och korsordshjälp och kunskapsspel.

Sök i NE från bibliotekets datorer eller skolan

NE i skolan

För dig som går i skolan finns NE även som en app för Iphone och Android. Elever kan skapa ett personligt NE-konto från en dator på biblioteket eller i skolan för att använda NE hemifrån och i mobilen eller surfplattan.

 


Om litteratur och författare

Alex författarlexikon

(i biblioteket)logga - Alex

Ett svenskt författarlexikon med över 4 300 författarbiografier. Här finns också länkar till artiklar och recensioner där du kan läsa mer om författaren.

Alex är också en bra källa när du vill söka efter litteratur och författare från speciella länder och regioner, genrer eller tidsepoker. Du kan också se vilka böcker som har blivit film och vem som har fått olika litterära priser. Och så finns här boktips och temaartiklar.

Sök i Alex från bibliotekets datorer

 


Om länder

Landguiden

logga - Landguiden(i biblioteket)

Information om länder från utrikespolitiska institutet. Ett digitalt och alltid uppdaterat alternativ till häftena "Länder i fickformat".

Sök i Landguiden från bibliotekets datorer

NE:s atlas

I Nationalencyclopedin ingår NE:s atlas som har interaktiva kartor över hela världen. Du klickar på en plats på kartan och får fakta om just det stället. Det finns även kartor för svenska landskap, län och kommuner. Här kan du bland mycket annat lyssna på hur dialekter från olika delar av Sverige låter.

Du kan också skriva ut blindkartor i PDF-format. Dessa kan du använda för att öva dig på att placera ut de olika länderna på rätt plats.

Sök i NE från bibliotekets datorer eller skolan


Söka efter stipendier

GlobalGrant

logga GlobalGrant(i biblioteket och hemifrån)

I Global Grant kan du söka efter bidrag och stipendier - både svenska och internationella. Sök bidrag för dig själv, din familj, skola, förening eller organisation.
Global Grant innehåller också Stora Fondboken och Scholarship & Grants.

Sök i Global Grant från bibliotekets datorer

Sök i Global Grant hemifrån

 


Tidningar och tidskrifter

Pressreader

Library PressDisplay(i biblioteket och hemifrån eller via app)

Genom Pressreader kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från hela världen. Här finns tusentals tidningar från över 100 länder på 60 språk. Du kan läsa dem på webben eller ladda ner till din mobil eller surfplatta via Pressreaders app.

Använd Pressreader
 

Mediearkivet

logga - Retriever(i biblioteket)

Sök och läs artiklar ur hundratals svenska dagstidningar och tidskrifter (bland andra Svenska dagbladet, Aftonbladet, Allt om mat, Dagens industri, Råd & rön, Sköna hem, Ny teknik).

Sök i Mediearkivet från bibliotekets datorer
 


Släktforskning

Biblioteket har flera databaser och arkiv för dig som släktforskar. På Stadsbiblioteket finns också ett släktforskarrum med datorer och en mikrofilmsläsare.

Bibliotekets tjänster för släktforskning
 


Fastighetskalendern

logga för Fastighetskalendern onlineI Fastighetskalendern finns kortfattad information om hyres- och industrifastigheter i Storstockholms kommuner. Du kan se vem som äger eller förvaltar en fastighet. Du kan också se vilka hyresvärdar som finns i en viss kommun. Här finns också uppgifter om ombyggnadsår, senaste taxeringsvärde och köpeskilling, hyresintäkter och om fastigheten är energideklarerad.  

Sök i fastighetskalendern från bibliotekets datorer


Tillbaka upp

Söka vetenskapligt material

Söker du fakta, vetenskapligt material eller studielitteratur?

Titta gärna på vår sida med tips på söktjänster för studerande.

Söktips för studerande