svenskaEnglish

Fjärrlån - låna böcker från andra bibliotek

Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek, både i Sverige och utomlands. Det kallas för att göra ett fjärrlån. Det går också att beställa artiklar ur tidningar och tidskrifter.

Att beställa böcker från andra bibliotek inom Norden kostar 20 kronor per bok. Prata med personalen på biblioteket så hjälper vi dig.
Du kan också ansöka om ett fjärrlån direkt här på webbplatsen. Logga in (längst upp till höger på sidan) och fyll sedan i formuläret. Fyll i så många uppgifter som du kan. Skriv till exempel om du behöver ha en viss upplaga eller utgivningsår.

Vad går att fjärrlåna?

Vi kan inte garantera att en bok går att låna in, eftersom varje bibliotek har sina egna regler. Vissa saker lånas inte ut till andra bibliotek, till exempel referenslitteratur, kurslitteratur, tidskrifter (men det går att beställa artikelkopior). Vissa böcker får du heller inte låna hem. De böckerna får du sitta på biblioteket och läsa. Det kallas läsesalslån.

Det går också bra att beställa artiklar. Ange då årgång, nummer, sidor samt författare och titel. Ett alternativ till att fjärrlåna artiklar är att söka efter fulltextartiklar i bibliotekets databaser.

Kan jag söka själv efter böcker på andra bibliotek?

Ja, du kan själv söka efter böcker, till exempel i de här katalogerna:

  • Bibliotek i Stockholms län kan du använda för att söka samtidigt i alla Stockholmsregionens bibliotek.
  • I Libris söker du samtidigt i svenska universitets- och högskolebiblioteks kataloger.
  • Med Worldcat söker du i bibliotek över hela världen. Det är inte säkert att en bok från ett annat land går att låna in som fjärrlån.

Vad kostar ett fjärrlån?

Böcker

Lån från bibliotek inom Sverige och Norden: 20 kr/lån
Lån från bibliotek utanför Norden: 200 kr/lån

Tidskriftsartiklar

Från bibliotek inom Sverige och Norden: 20 kr/artikel
Från bibliotek utanför Norden: 75 kr/artikel

Meddela om du är beredd att betala extra för beställning från ett annat land.

Hur lång tid tar det att få ett fjärrlån?

Det tar ungefär 10 dagar att få ett fjärrlån om boken finns tillgänglig. Om den är utlånad köar vi på den om det är möjligt. Ibland är det lång kö. Ange alltid det datum då boken inte längre är aktuell för dig.

Meddelande om att boken har kommit

När boken har kommit får du ett meddelande på sms, e-post eller brev. Du får också besked ifall boken inte går att få tag på.

På utlåningskvittot står hur länge du får låna boken. Det är biblioteket vi lånade in boken ifrån som bestämmer hur länge du får låna den.

Låna om

E-posta eller ring till fjärrlåneavdelningen ifall du vill låna om boken. Hör gärna av dig några dagar innan boken ska lämnas. Du behåller boken tills du får ett besked. Vi svarar i första hand genom e-post, så se till att biblioteket har din e-postadress.


Tillbaka upp

Fjärrlåneansökan

  • Logga in längst upp till höger på sidan för att skicka fjärrlåneansökan till biblioteket.