svenskaEnglish

För vuxna med barn i sin närhet

barn som läser bilderböckerVälkomna till biblioteket - här finns både böcker, musik och filmer för barn. Stadsbiblioteket har också en speciell hylla för dig som är vuxen och vill läsa om barn, familjer och föräldraskap.

Lästips

Här på webbplatsen finns en massa lästips. Bilderböcker med olika teman, högläsningsböcker som passar för barn från de är riktigt små och uppåt och böcker som passar när barnen börjar läsa själva.

Lästips i olika ämnen

Böcker för vuxna om barn och familjer

På Familjehyllan kan du hitta böcker om att vänta och föda barn, om familjer och om barndomstiden från spädbarnsåldern och uppåt.

Familjehyllan

Barnets första och andra bok

Redan på BVC får du som är förälder och ditt barn en gåva från biblioteket - Barnets första bok. Och som 4‑årspresent får ditt barn Barnets andra bok. När du hämtar böckerna på biblioteket, passa på att skaffa ett bibliotekskort om du inte redan har det. Och be personalen visa dig runt och berätta om allt vi erbjuder för barn och föräldrar.

För de yngsta

För riktigt små barn finns pekböcker och bilderböcker med mycket lite text, böcker med rim och ramsor, sångböcker och cd-skivor med sånger och ramsor. Besök också gärna stadsbibliotekets barnprogram. Stadsbiblioteket har program för barn från 0 år och uppåt varje vecka.

Barnprogram på biblioteket

Bilderböcker

Biblioteket har ett stort utbud av bilderböcker, från böcker med lite text till längre berättelser för lite äldre barn. Du kan också låna bilderböcker i olika ämnen, som ABC, om siffror och att räkna, färg och form, om att få syskon och börja skolan, berättelser om döden, om universums och jordens utveckling, rymden, dinosaurier och annat som barnen frågar om.

Börja läsa och lättläst

För nybörjaren finns enkla Börja läsa-böcker och böcker med versaler (stora bokstäver). Det finns också lättlästa bäcker för alla åldrar.

Språkpiller - böcker på recept

Barn som behöver extra stimulans för att utveckla sitt språk kan få böcker på recept - Språkpiller. Bokrecepten får ni efter besök hos en logoped.

Språkpiller

Läs böcker på två språk

Tvillingpaket är barnböcker på två språk i ett paket. Det finns också böcker med parallelltext - böcker som har text på svenska och ett annat språk.

Tvillingpaket och parallelltext

Många sätt att läsa - Äppelhyllan

Barn är olika. Därför finns det olika sorters böcker. Till exempel böcker som går att lyssna på - ljudböcker och talböcker (daisy). På Äppelhyllan finns talböcker men också punktskriftsböcker, böcker på teckenspråk, taktila böcker med mera. Prata med personalen om du har önskemål eller saknar något. I Dyslexihörnan finns information och råd för föräldrar och lärare om läs- och skrivsvårigheter.

Äppelhyllan

Bibliotekskort till barn

Barn kan få eget bibliotekskort från de är 6 år. Du som förälder eller vårdnadshavare måste följa med och underteckna barnets kort om barnet är under 16 år. Föräldrar eller vårdnadshavare ansvarar för det som barnet lånar på kortet.

Våra mål

Vårt mål är att alla barn ska besöka biblioteket minst sex gånger under sin uppväxt. Mer om våra mål kan du läsa under Mål och styrdokument. 

Mål och styrdokument