svenskaEnglish

För föräldrar och andra vuxna

För dig som har tonåringar i din närhet finns det mycket läsvärt på biblioteken. På Stadsbiblioteket finns en hylla som kallas Familjehyllan - där du kan hitta faktaböcker om tonåringar. Det finns även en hylla som heter Ung fack med böcker för tonåringar.

Lästips för tonårsföräldrar

Du kan också tipsa din tonåring om Nova, Luna kulturhus mötesplats för ungdomar mellan 15-25 år. De har olika program och workshops och ett café.

Nova på Luna kulturhus

Många sätt att läsa - Äppelhyllan

Barn är olika. Därför finns det olika sorters böcker. Till exempel böcker som går att lyssna på - ljudböcker och talböcker (daisy). På Äppelhyllan finns talböcker men också punktskriftsböcker, böcker på teckenspråk, taktila böcker med mera. Prata med personalen om du har önskemål eller saknar något. I Dyslexihörnan finns information och råd för föräldrar och lärare om läs- och skrivsvårigheter.

Äppelhyllan

Bibliotekskort

Om barnet är under 16 år behöver du som är vårdnadshavare följa med när barnet får bibliotekskort. Du måste nämligen underteckna barnets kort eftersom föräldrar eller vårdnadshavare ansvarar för det som barnet lånar. 

När barnet fyller 16 år gäller samma låneregler som för vuxna. Under Vanliga frågor kan du kan läsa mer om lånereglerna.

Vanliga frågor

 

För pedagoger