svenska English

Hur får jag ett bibliotekskort?

När du vill låna något på biblioteket behöver du ett bibliotekskort. Kom in till oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. Du behöver ha med dig din legitimation.

När du skriver ditt namn på kortet betyder det att du lovar att följa bibliotekets regler. Om du inte följer reglerna blir ditt kort spärrat och du kan inte låna något. Om du har 100 kronor eller mer i avgifter kan du inte heller använda bibliotekskortet förrän du betalat allt.

Vi behöver din adress, ditt telefonnummer och din e-postadress så att vi till exempel kan tala om när det är dags att lämna tillbaka dina böcker. Berätta därför för oss om du flyttar eller byter telefonnummer eller e-postadress.

Kan mina vänner låna med mitt kort?

Nej, ditt bibliotekskort är ditt eget och det är bara du själv som får använda det. När du lånar en bok eller något annat så har du ansvar för boken ända tills du har lämnat den och den har avregistrerats i bibliotekets databas. Om du förlorar ditt kort ska du direkt tala om det för oss på biblioteket, så att vi kan spärra kortet. Om någon annan lånar på ditt kort är det du som ansvarar för lånen.

Kan barn få bibliotekskort?

Ja, barn kan få bibliotekskort från det år de fyller 6 år. Barn som är under 16 år måste ha med sig en förälder eller annan vårdnadshavare när de kommer till biblioteket för att skaffa bibliotekskort. Föräldrar/vårdnadshavare har ansvar för det som barnen lånar.

Varför behöver ni mitt personnummer?

Ditt bibliotekskort är värdefullt. Du ansvarar för det som du har lånat ända tills det är avregistrerat i bibliotekets databas. Därför behöver vi veta vem du är. När vi sparar uppgifter om dig gäller en lag som heter personuppgiftslagen. Vi får bara använda de uppgifter vi har om dig till sådant som du har godkänt. Till exempel kan vi skicka räkningar och hitta din adress om du flyttar.