svenska English

Hur hittar jag boken jag vill låna?

Söka efter böcker, filmer och annat som finns på biblioteken

I sökrutan längst upp här på sidan kan du själv söka bland böcker, filmer, cd-skivor och allt annat som du kan låna på något av biblioteken i Södertälje.

Gör så här:

Skriv ett eller flera ord i sökrutan. Tryck på Sök för att starta sökningen.

• Du kan skriva olika sorters ord i rutan, till exempel titeln, författarens namn eller ett ämne.
  • Du behöver inte skriva alla ord i titeln eller i författarens namn.
  • Orden behöver inte heller komma i rätt ordning.automatiska förslag på sökord när du skriver i sökrutan

När du skrivit några bokstäver får du automatiskt några förslag på sökningar.

Avgränsa träfflistan

Om du får en lång lista med träffar kan du använda alternativen på vänster sida för att filtrera listan. Du kan till exempel välja bara titlar av en viss författare eller bara ljudböcker.

Utökad sökning

Välj Utökad sökning om du vill ställa in din sökning så att sökträffarna blir mer exakta. Du kan till exempel välja att bara söka efter ljudböcker, bara titlar på ryska eller bara facklitteratur.

Fler söktips

• Osäker på hur ett ord stavas eller vilken böjning av ordet du ska skriva? Trunkera med *.
    Skriver du miljö* så får du träffar på alla ord som börjar med miljö, t.ex. miljön, miljöfrågor, miljöförstöring. Wom*n ger träff både på woman och women.
  • Sök på en specifik fras med " ". Skriver du t.ex. "sol och vår" måste orden stå exakt så som du skrivit dem inom citattecknen.
  • Begränsa eller utvidga sökningen med AND, OR, NOT.
    Söker du på hund AND katt måste både orden hund och katt finnas i träffresultatet.
    Hund OR katt ger träffar på antingen ordet hund eller ordet katt.
    Hund NOT katt ger träff på hund men utesluter träffar där ordet katt finns med.

På vilken hylla står böckerna?

Bibliotekets böcker är uppdelade efter ämne. Det klassifikationssystem som biblioteken använder för att sortera böckerna i ämnen kallas för SAB-systemet. Det består av 22 huvudavdelningar som har varsin bokstav, signum. Bokstaven K betyder till exempel ämnet historia och R betyder Idrott, lek och spel.

Varje huvudämne har också underavdelningar. Böcker om olika bollsporter finns till exempel under signumet Rbb.

Om SAB-systemet på Wikipedia

Biblioteken har också gjort speciella hyllor för olika områden. Det finns till exempel speciella hyllor som heter Deckare & Thrillers, Ljudböcker, Biografier, Föräldrahylla, Hälsohylla, Söka jobb. På sådana hyllor kan böcker ifrån olika ämnen samlas. Om boken står på en sådan hylla kan du se det i katalogen under Här finns titeln:. Under bibliotekets namn står det då till exempel Placering: Deckare & Thrillers.

Sök efter böcker på andra bibliotek

Du kan också själv söka efter böcker på andra bibliotek än i Södertälje. Pröva gärna att söka i de här katalogerna:

Studerar du och söker efter kurslitteratur eller material till din uppsats? Då kan du ha nytta av våra söktips för studerande.

Söka efter information på internet

Söker du efter material på internet kan Bibblan guidar vara en bra hjälp. Det är en informationstjänst från Sveriges bibliotekarier med noggrant utvalda källor i olika ämnen.

Bibblan guidar

Fråga biblioteket

Om du inte hittar det du söker, kontakta biblioteket så hjälper vi dig att söka. Du kan kontakta oss på e-post, telefon eller komma till disken i biblioteket.

Kontakta biblioteken

Fjärrlån och inköpsförslag

Böcker som inte finns på Södertäljes bibliotek kan vi ibland låna in från andra bibliotek. Det kallas fjärrlån.

Ansök om fjärrlån

Tycker du att biblioteket borde köpa in en viss bok, cd, film eller något annat som vi inte har? Då kan du lämna ett inköpsförslag.

Gör inköpsförslag

Fråga Bibblan svarar

Det finns en nationell frågetjänst på webben: Bibblan svarar. Här kan du fråga om böcker och få hjälp att söka information och söka svar på olika frågor. Du får svar på e-post. Det är bibliotekarier från hela landet som svarar på frågorna.

Men om din fråga gäller lån, omlån och reservationer så måste du såklart vända dig direkt till ditt eget bibliotek.

Bibblan svarar - gratis frågetjänst för hela landet

Tillbaka upp