svenskaEnglish

barn

Hur lånar jag?

Jag vill låna, hur gör jag det?

Du behöver ha ett bibliotekskort för att låna böcker och använda internetdatorer. Du kan få ett eget bibliotekskort när du fyllt 6 år.

Om du är under 16 år måste du ha med dig en förälder eller målsman när du kommer till biblioteket för att skaffa bibliotekskort. Föräldern ska ha med sig legitimation och skriva på bibliotekskortet och blir då ansvarig över ditt bibliotekskort och dina lån.

När du har fyllt 16 år kan du låna filmer.

Hur får jag en pinkod?

När du skaffar ett bibliotekskort får du också välja en pinkod på fyra siffror. Pinkoden behöver du till exempel när du ska låna böcker i bibliotekets automater, låna om böcker här på webbplatsen och logga in på bibliotekens internetdatorer.

Om du inte har en pinkod, kom till biblioteket så hjälper personalen dig att fixa det. Du måste ha med dig bibliotekskortet. Det går inte att få en pinkod genom e-post eller telefon.

Hur länge får jag låna?

Oftast får du ha en bok i en månad. Om någon annan står i kö på boken som du lånar får du bara ha den i två veckor. När du lånat får du ett kvitto. Där står det när du måste lämna tillbaka det du lånat. Om du går till Mina lån och loggar in kan du också se vilket datum du måste lämna tillbaka det du lånat.

Kan jag låna om?

Om du inte är klar med det du lånat efter en månad kan du låna om det igen – om ingen annan står i kö. I Mina lån kan du låna om. Du får låna om högst tre gånger, sedan måste du lämna tillbaka.

Hur lånar jag om?

Du kan låna om direkt på webbplatsen. Om någon annan står i kö på boken går den inte att låna om.
För att låna om går du till Mina lån. Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer och din pinkod.
Du kan även låna om direkt i bibliotekets app.
Läs mer om appen här
Du kan också låna om genom att komma till biblioteket eller ringa oss.

Vad gör jag om en bok är utlånad?

Du kan ställa dig i kö på en bok om den till exempel redan är utlånad till någon annan. På biblioteken kallar vi det för att reservera. Det går att reservera böcker direkt här på webbplatsen.

Sök upp det du vill ha i sökrutan längst upp till höger på sidan och tryck på knappen Reservera bredvid titeln. Logga in och välj på vilket bibliotek du vill hämta boken.

När du fått ett meddelande från biblioteket kan du komma och hämta boken. Du kan välja om du vill få meddelandet via e-post, sms eller brev i brevlådan. Prata med oss om det nästa gång du kommer till biblioteket. Du har en vecka på dig att hämta boken.

Det är gratis för barn att reservera böcker.