svenskaEnglish

Många sätt att läsa och Äppelhyllan

Det finns många olika sätt att läsa böcker. Du kan till exempel låna böcker som du lyssnar på, lättlästa böcker eller e-böcker. I Äppelhyllan finns talböcker, punktskrift, teckenspråk och en hel del annat för barn som behöver olika sorters böcker.

Lättlästa böcker

Det finns lättlästa böcker för barn, böcker med bra och spännande innehåll men med lättare text.

E-böcker och e-ljudböcker

Du kan låna e-böcker och e-ljudböcker för att läsa i mobilen, på läsplatta eller dator.

Mer om att låna e-böcker och e-ljudböcker

Lyssna på böcker

Ljudböcker

Ljudböcker är böcker som är inlästa på cd-skivor så att du kan lyssna på boken. Det finns ljudböcker på cd och mp3-skivor.

Ljudböcker för barn upp till 9 år

Ljudböcker för barn 912 år

Talböcker

Talböcker (daisyböcker) får du låna om du har svårt att läsa tryckta böcker, till exempel om du har en synskada, dyslexi eller någon annan läsnedsättning. Talböckerna hittar du på Äppelhyllan, hyllan med det röda äpplet. 

Talböcker (daisy) och daisy text & ljud i bibliotekskatalogen

Om du inte hittar boken du vill låna, säg till oss i personalen. Vi kan ladda ner de flesta böckerna som talbok från MTM:s webbplats Legimus.

Du som behöver talböcker kan få en egen inloggning till Legimus och ladda ner talböckerna direkt hemifrån. Det kallas Egen nedladdning.

Talböcker och Egen nedladdning

Daisy-spelare

Legimus

Daisy text & ljud

Många talböcker är gjorda som daisy text & ljud. Då finns bokens text och bilder också med på skivan. Du kan läsa boken i datorn med programmet Amis eller i appen Legimus.
Ladda ner Amis

Appen Legimus

Bok & daisy

Bok & daisy är en bok med en daisy-skiva i. Då kan du följa med i boken samtidigt som du lyssnar. Bok & daisy hittar du på Äppelhyllan, hyllan med det röda äpplet.

Äppelhyllan

Alla barn är olika och läser på olika sätt. Därför finns Äppelhyllan. Här hittar du böcker som går att läsa med ögon, öron eller fingertoppar, till exempel talböcker, teckenspråksböcker och taktila böcker.

Om Äppelhyllan


Tillbaka upp