svenska English

Många sätt att läsa

På biblioteket finns det många olika sorters böcker, till exempel ljudböcker, talböcker, e-böcker och lättlästa böcker.

Lättlästa böcker

Biblioteket har lättlästa böcker för ungdomar. Lättläst finns på svenska och engelska.

Lättlästa böcker

E-böcker

Du kan låna e-böcker och läsa i mobilen, på läsplatta eller dator.

Låna e-böcker och e-ljudböcker

Lyssna på böcker

Ljudböcker och e-ljudböcker

Ljudböcker är böcker som är inlästa på cd-skivor så att du kan lyssna på boken. E-ljudböcker lyssnar du på i datorn eller mobilen.

Ljudböcker för unga

E-ljudböcker

Talböcker

Talböcker får du låna om du har svårt att läsa tryckta böcker, till exempel på grund av synskada, dyslexi eller annan läsnedsättning. De görs i ett format som heter daisy. Talböcker för ungdomar finns på Stadsbibliotekets Äppelhylla.

Om du inte hittar boken du vill låna som talbok, säg till oss i personalen. Vi kan ladda ner de flesta talböcker från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Där finns också talböcker på andra språk än svenska.
Du som behöver talböcker kan få en egen inloggning till MTM och ladda ner talböckerna direkt hemifrån. Det kallas Egen nedladdning.

Talböcker och Egen nedladdning

Daisy-spelare

MTM, Myndigheten för tillgängliga medier

Daisy text & ljud

Många nya talböcker görs som daisy text & ljud. Då finns bokens text och bilder också med på skivan. När du läser boken på datorn blir den text som läses markerad med en färg. Använd till exempel läsprogrammet Amis för att läsa daisy text & ljud.

Ladda ner Amis

Bok & daisy

Bok & daisy är en tryckt bok med en daisy-skiva i. Dessa böcker kan du använda när du vill ha den tryckta boken att titta i samtidigt som du lyssnar. Du kan också använda bok & daisy för lästräning. Bok & daisy står bland talböckerna på Äppelhyllan.

Bok & daisy

Punkskrift

Du som läser punktskrift kan låna punktskriftsböcker genom ditt bibliotek. Du kan också bli direktlåntagare hos MTM och beställa direkt därifrån. I MTM:s katalog Legimus kan du se vilka böcker som finns i punktskrift.

MTM om att låna punktskriftsböcker

Legimus

Teckenspråkig litteratur

Genom ditt bibliotek kan du låna teckenspråkig litteratur från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Teckenspråksböckerna är form av dvd-filmer och det finns främst barn- och ungdomsböcker. Du kan själv se vilka böcker som finns på teckenspråk i MTM:s katalog Legimus. Gå till Utökad sökning och välj medieform:teckenspråk.

MTM om teckenspråkig litteratur

Legimus