Hoppa till innehåll

Litteratur från Tornedalen

Här har vi samlat böcker som är skrivna av tornedalingar och som utspelar sig i Tornedalen. De flesta böckerna är skrivna på svenska men här finns också några böcker på meänkieli.

Meänkieli är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Meänkieli kallades förr tornedalsfinska. Språket talas framförallt i norra Sverige, i Pajala, Kiruna, Övertorneå, Haparanda och Gällivare.

Den 15 juli 2007 firades Tornedalsflaggans dag för första gången. Flaggan har sedan dess fått spridning och blivit en symbol på både svenska och finska sidan om gränsen.

311928
Bok:Huomena uusi päivä:2014
Av: Stoltz, Lina
Hylla: ugHubt
Medietyp: Bok
247539
Bok:Kiveliön röykyttäjät, korpien kolkuttajat:2003
Av: Pohjanen, Bengt
Hylla: Hubt
Medietyp: Bok
Kiveliön röykyttäjät, korpien kolkuttajat är andra delen i Bengt Pohjanens trilogi Väylän varsi som skildrar både stora och små händelser från Haparanda till Karesuando under 1900-talets första årtionden. Persongalleriet består av en brokig och färgstark skara folkliga filurer: hästskojare och smugglare, allmogemän och -kvinnor.
232969
Bok:Mettäperän pyhät, meänmaan manalaiset:2003
Av: Pohjanen, Bengt
Hylla: Hubt
Medietyp: Bok
309243
Bok:Dit vägen leder:2014
Av: Simu, Rita
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
310842
Bok:"Först och främst misshagade namnet":2014
Av: Lindskog, Gerda Helena
Hylla: Em-c
Medietyp: Bok
60301
Bok:A:2010
A
Av: Häggkvist, Birgit
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
En självbiografisk roman om en flicka som växer upp i Norrbotten. När det går bra för henne i skolan och läraren ger beröm, växer en skuldkänsla hos henne gentemot alla som inte fått studera, trots att de velat.
161009
Bok:Anttikeksiskväde:2010
Av: Vikgren, David
Hylla: Hc.03
Medietyp: Bok
206727
Bok:Kupé nr 6:2012
Av: Liksom, Rosa
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Berättelsen utspelar sig under en tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen. På väg mot Ulan Bator med transsibiriska järnvägen delar en ung kvinna kupé med en man som är på väg till ett bygge. Under den flera veckor långa resan berättar han hårresande historier om sitt liv och sitt land, Sovjet.
272317
Bok:Tungan mitt i munnen:2011
Av: Pohjanen, Bengt
Hylla: Bb
Medietyp: Bok
72557
Bok:Morbror Knuts sorgsna leende:2010
Av: Kieri, Katarina
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Karla bor med sin mamma i Staden och talar svenska. Morbröderna kommer då och då körande från Byn där man talar finska. Karla befinner sig mellan svenska och finska, mellan Staden och Byn. Hon söker frihet och kärlek, ett eget utrymme bortom det pliktfyllda liv som generationerna före henne har tvingats leva.
199547
Bok:Fallvatten:2012
Av: Niemi, Mikael
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
195466
Bok:Populärmusik från Vittula:2000
Av: Niemi, Mikael
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
En uppväxtskildring från sextio- och sjuttiotalets Pajala, Tornedalen. Huvudpersonen Matti och hans kompis Niila, uppvuxen i ett laestadianskt hem med en alkoholiserad pappa, drömmer om någonting annat - det nya och spännande som de tycker sig kunna ana utanför Tornedalen. Och så drömmer de om att bilda ett rockband.
28705
Bok:Mannen som dog som en lax:2006
Av: Niemi, Mikael
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Roman om kärlek och mord. Vresige gamle Martin Udde hittas mördad i sitt hem i Pajala. Rikskrim i Stockholm skickar Therese Fossnes att leda utredningen. Tycke uppstår mellan Therese och den huvudmisstänkte - Essaias Vanhakoski.
62589
Bok:Smugglarkungens son:2007
Av: Pohjanen, Bengt
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Självbiografisk barndomsskildring. Huvudpersonen Bengt växer upp i Tornedalen, vid gränsen mellan Sverige och Finland. Smuggling är en utbredd syssla och Bengts pappa är smugglarkungen Otto. Tornedalningarna själva ser smugglingen som ett utbyte av varor som kriminaliserats av det svenska storsamhället.
26839
Bok:Tidens tvång:2009
Av: Pohjanen, Bengt
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Den andra delen i författarens självbiografiska uppväxtskildring. Här börjar Pänktti realskolan där han vantrivs och mest får betyget B?. När han börjar gymnasiet öppnar sig en helt ny värld och han tar studenten med bra betyg trots att han sällan bevistat undervisningen.