svenskaEnglish

E-böcker och e-ljudböcker: så funkar det

Genom biblioteket kan du låna både e‑böcker och e‑ljudböcker. Här får du svar på de vanligaste frågorna om e‑böcker och e‑ljudböcker.

E-böcker är digitala filer som du kan ladda ner och läsa på dator, surfplatta, läsplatta eller mobil.

E-ljudböcker är ljudfiler som du lyssnar på strömmande. Du behöver alltså vara uppkopplad på internet hela tiden du lyssnar.

Hur gör jag för att låna e-böcker och e-ljudböcker?

För att låna behöver du ditt bibliotekskort och pinkod. Du lånar direkt från webbplatsen. Du behöver alltså inte komma till biblioteket för att låna en e-bok eller e-ljudbok.

Du behöver också ladda ner ett läsprogram eller en app. 

Så här lånar du e-böcker

Så här lånar du e-ljudböcker

Hur hittar jag e-böckerna/e-ljudböckerna?

För att hitta e-böcker och e-ljudböcker söker du i sökrutan här på webbplatsen. Så här ser symbolen för e-böcker och e-ljudböcker ut: ikon för e-bökcer i bibliotekskatalogen

Varför finns inte alla böcker som e-bok?

Finns inte boken du vill läsa? Alla böcker har inte tillgängliggjorts som e-bok av förlagen. Förlagen kan också sätta ett pris som är högre än vad biblioteken har råd med. Många nya böcker är till exempel för dyra.

Saknar du en bok som e-bok? Skicka gärna en e-post till stadsbibliotek@sodertalje.se så undersöker vi ifall boken du önskar går att få tag på. 

Söktips

Om du skriver orden e-bok eller e-ljudbok i sökrutan så får du bara träffar på e-böcker respektive e-ljudböcker. Till exempel: skriver du "Mankell e-bok" så får du bara fram de böcker av Mankell som finns som e-bok.

Söksidor för bara e-böcker och e-ljudböcker

Vill du bara söka efter e-böcker och e-ljudböcker och inte få med allt annat som finns på biblioteket? Använd då våra speciella söksidor för e-böcker och e-ljudböcker. Där har vi rensat bort allt som inte är e-böcker/e-ljudböcker, så att det ska vara enklare att söka:

Söksida för e-böcker

Söksida för e-ljudböcker

Topplistor, nyhetslistor och kategorier

Det finns sidor där du kan se vilka böcker som är nya och vilka som är mest populära just nu. Du kan även se vad som finns i olika kategorier/ämnen:

Nya e-böcker

Nya e-ljudböcker

Topplista e-böcker

Topplista e-ljudböcker
 

E-böcker i kategorier

E-ljudböcker i kategorier

Hur många e-böcker får jag låna?

Du får låna max 3 e-böcker/e-ljudböcker i veckan. Det beror på att biblioteket får betala för varje nedladdning. Vi måste därför ha en gräns för att kunna hålla vår budget.

Hur länge får jag ha e-boken?

Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar. När lånetiden är slut kan du inte öppna e-boksfilen längre. Vill du fortsätta läsa boken efter att lånetiden tagit slut kan du låna den igen.

Kan jag låna om en e-bok?

Du kan låna samma bok en gång till. Men du måste vänta tills din lånetid har gått ut. Försöker du låna om den tidigare får du ändå inte längre lånetid.

Var hittar jag fler engelska och tyska e-ljudböcker?

Ljudböcker på engelska och tyska kan du även lyssna på genom Naxos Spoken Word Library. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer.

Det är mest klassiker. Det finns både vuxen- och barnböcker.


Tillbaka upp