svenskaEnglish

Talböcker

Du som har en synskada, dyslexi eller annan funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckta böcker får låna talböcker på biblioteket.

Vad är talböcker?

Talböcker är inlästa böcker. Talböcker finns för både barn och vuxna, både fack- och skönlitteratur. De är inlästa i ett format som heter daisy. För att läsa dem behöver du en daisy-spelare. De går också att läsa på mp3-spelare, i dator och mobil.

Daisy-spelare

Talbok eller ljudbok?

Talböcker är inte samma sak som ljudböcker. Ljudböcker får alla låna och de går även att köpa i butiker.

Talböcker produceras enligt Upphovsrättslagen §17 och är till för dig som har svårt att läsa tryckta böcker på grund av funktionsnedsättning. De går bara att låna på biblioteket och finns inte att köpa i butikerna.

Vem får låna talböcker?

Alla som har svårt att läsa tryckt text, till exempel på grund av:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada
  • utvecklingsstörning
  • hörselskada (för hörselträning)
  • läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
  • kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, språkstörning, afasi, autism, adhd, demenssjukdomar, whiplashskador eller psykiska funktionsnedsättningar)

Mer än 100 000 talböcker att låna

Talböcker som biblioteket inte har kan vi ladda ner från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Mer än 100 000 daisy-talböcker finns i MTM:s bibliotek. På MTM:s webbplats kan du också läsa mer om daisy och söka böcker i deras katalog.

MTM, Myndigheten för tillgängliga medier

Talböcker direkt till din dator - Egen nedladdninglogga för Legimus-appen

Du som har rätt att låna talböcker får också ladda ner daisy-talböcker direkt från MTM:s webbplats till din dator eller mobil. Tjänsten kallas Egen nedladdning. För att få tillgång till den här tjänsten behöver du registrera dig via ditt bibliotek. Kontakta avdelningen för tillgängliga medier på Stadsbiblioteket eller ditt kommundelsbibliotek för att boka ett möte. Om du är under 18 år ska målsman vara med på mötet.

Läsa talböcker i mobilen

MTM har en egen app för att läsa talböcker i. Appen heter Legimus. Den finns att ladda ner gratis från Google play och App store.

Läs mer om appen på Legimus, MTM:s mediawebb

Bok & daisy - läs och lyssna

Bok & daisy är en bok med daisy-skiva till. Den kan du använda för att träna läsning och som stöd för att läsa längre texter. Bok & daisy-paket finns för både barn och vuxna. Det finns även lättlästa bok & daisy.

Vill du ha en bok som inte finns som färdigt Bok & daisy-paket, prata med personalen så kan vi ta fram en daisy-skiva till den bok du önskar.

Läromedel och kurslitteratur

För elever och studerande med läsnedsättning finns anpassad och inläst litteratur och läromedel.

Studerande och elever med läshinder


Tillbaka upp