svenskaEnglish

Att vara kvinna i världen idag

1-14 av 20
392404
Hylla: Ohj
Medietyp: Bok
389042
Hylla: Ohj
Medietyp: Bok
389434
Av: Arsan, Delvin
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
Reportagebok om hederskulturens olika uttryck i Mellanöstern och Nordafrika och en berättelse om en kurdisk-syrisk familjs öde. Delvin Arsan berättar om en övergripande struktur i samhället, om kvinnoförakt och förtryck, om kvinnornas kamp för jämställdhet. Hon är kurdisk syriska och kom till Sverige när hon var 13 år. Hon är statsvetare, skribent och arbetar med biståndsfrågor sedan 15 år tillbaka i Irak, Jemen, Jordanien, Tunisien och Egypten.
377151
Av: Zoepf, Katherine
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
369318
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
En antologi som vill belysa relationen mellan kvinnor från olika generationer. Texterna är skrivna av mödrar till döttrar. Det handlar om unika erfarenheter som de vill förmedla till sina döttrar, kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag. Bland de medverkande finns Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Anna Mannheimer, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Maxida Märak, Nisha Besara och Alexandra Pascalidou.
343366
Av: Adichie, Chimamanda Ngozi
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
Ett personligt upprop för feminism. Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist redan som fjortonåring. Hon struntar i omgivningens nedlåtande attityd och gör ordet till sitt. Chimamanda vill att vi ska sträva efter en rättvisare värld och därför måste vi uppfostra våra barn annorlunda.
336652
Hylla: Ohe
Medietyp: Bok
En samling berättelser om den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Det är både berättelser från ett konto på sociala medier och nyskrivna texter. Det handlar om vardagsrasism, men berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet.
311271
Av: Nordberg, Jenny
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
I Afghanistan förekommer det att flickor kläs ut till pojkar av föräldrar som behöver söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan tills puberteten sätter stopp. Journalisten Jenny Norberg har följt flera familjer på nära håll i Kabul.
299908
Av: Härgestam, Fanny
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
Fanny Härgestam är journalist och har under de senaste åren rapporterat från Tunisien. Under tre års tid, från den arabiska vårens början fram till Tunisiens nya konstitution, har hon följt fyra kvinnor, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien.
293636
Av: Thorborg, Marina
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok
288503
Av: Sörman, Anne
Hylla: Ck
Medietyp: Bok
11698
Av: Ali, Nujood
Hylla: Lz Ali, Nujood
Medietyp: Bok
194472
Av: Moran, Caitlin
Hylla: Lz Moran, Caitlin
Medietyp: Bok
Författaren är brittisk krönikör och tv-kritiker i The Times. Utifrån egna erfarenheter ställer hon frågor om vad det innebär att vara kvinna.
183255
Av: Lohr gen Stahl, Roland
Hylla: Ohja
Medietyp: Bok